Треньорската работа без съмнение е една от най-жестоките и непредвидими професии. Когато играта върви и особено когато резултатите покриват очакванията (или ги надхвърлят), футболистите обират позитивите, но когато отборът влезе в лоша серия, почти винаги виновен е наставникът. Нерядко дори и серия от 3-4 лоши мача един след друг може да стана причина за рокада начело на щаба.

Но футболните анализатори от Betindex.net отчитат, че поне до средата на настоящата кампания толерансът към треньорите във водещите първенства се е увеличил осезаемо. И това намира лесно обяснение. Световната здравна криза, предизвикана от пандемията COVID-19, ощети сериозно клубовете във финансово отношение. А при значително по-свита бюджетна рамка футболните ръководители вече не прибягват толкова прибързано до треньорски смени, при които поне в цивилизования свят на Западна Европа освободените специалисти получават обезщетения за стотици хиляди или дори милиони евро.

Невиждано: Само един мениджър беше уволнен в Англия преди Нова година!

Единственият наставник в елита на Англия, който беше освободен през сезон 2020-21 преди настъпването на новата година, беше Славен Билич. Хърватинът загуби работата си в Уест Бромич, като остави отбора в зоната на изпадащите, за да бъде заменен от Сам Алардайс. За сравнение до 1 януари 2020 г. бяха изгонени 6-ма мениджъри по време на миналия шампионат! А и цялостна справка с предходните 5 кампании (2015-20) сочи, че във всяка от тях до Нова година са паднали поне 3 треньорски глави.

Подобна тенденция се наблюдава също в Испания и Италия

Особено фрапираща е съпоставката между треньорската месомелачка в Серия А през есента на 2019-та и спокойствието, което наставниците имаха в “калчото” през последните месеци на 2020. До старта на новата година само двама наставници, водещи отбори от елита на Италия, загубиха работата си. 12 месеца по-рано към същата дата бяха уволнени 9-ма треньори в Серия А!

В Ла Лига корона-кризата също увеличи толерантността на футболните шефове. Преди Нова година единствената рокада беше осъществена в Селта, където Оскар Гарсия беше заменен от Едуардо Кудет, а под негово ръководство галисийци не само се отлепиха от дъното, но и полетяха към първата половина на таблицата. В началото на януари мястото на Гайска Гаритано в Атлетик Билбао беше заето от Марселино. Дори и да причислим тази треньорска смяна към статистиката, пак излиза, че в Ла Лига уволнените специалисти са 3 пъти по-малко от предната есен.

И все пак това явление е по-скоро изключение от правилото. В другите две първенства от европейския Топ 5 – Бундеслига и Лига 1, не се наблюдава спад на треньорските уволнения. Напротив, в Германия и Франция бяха направени по една рокада повече преди края на 2020-та спрямо есента на предходната година (и в двата шампионата съотношението е 5 към 4). Също така трябва да се има предвид, че навсякъде сезон 2020/21 стартира по-късно от обичайното, което означава, че към края на календарната година също така в повечето първенства са изиграни по-малко кръгове от обикновено. Така че треньорите просто получиха няколко месеца спокойствие в условията на корона-кризата, но това едва ли ще продължи дълго. Наставникът на отбора винаги ще бъде виновник №1 за неуспехите.