Ден преди големия празник Богоявление, който ще отбележим утре, днес празнуваме Зимен Кръстовден, Кръстци, Водокръщи.  Празникът се нарича още Попова Коледа, а в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с Кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан.

Празникът затваря цикъла на „мръсните дни“, започващи от 25 декември.  „Мръсни“ или „некръстни“ се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои в утрешния ден.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и потекат отново.

Трапезата на Попова Коледа е постна, на масата се слагат боб, зеле, сарми, плодове.

Имен ден днес празнуват Кръстьо и Кръстана, както и на 14 септември в деня на Въздвижение на Светия кръст Господен.