Тази сутрин започна ваксинирането на работещите в МБАЛ-Пазарджик срещу SARS-CoV-2, съобразно получените в лечебното заведение 95 бройки от втората пратка от ваксината на Pfizer и BioNTech.

Имунизацията започна с лекари, медицински сестри и санитари от Спешно отделение. Първата ваксинирана бе старшата медицинска сестра на отделението Ангелина Сотирова.“Реших да се ваксинирам, защото работя на първа линия в Спешно отделение. Всеки ден се срещаме с болни с вирусни инфекции, с пневмонии. Ваксинирам се, за да запазя здравето си. Не съм имала колебания дали трябва да се имунизирам. Смятам, че ваксината е безопасна и е най-доброто решение, което може да направи всеки, за да се предпази от коронавируса.“, сподели след ваксинацията Ангелина Сотирова.

Студентът по медицина Валентин Георгиев, който от месец работи като санитар в най-натовареното отделение, също се ваксинира.“Не трябва да пропускаме такава възможност, която ни е предоставена. Тази ваксина е постижение на науката, за което трябва да сме благодарни, че го получаваме. Не трябва да се доверяваме на фалшиви новини, а сериозно да се замислим дали всичко, което четем срещу ваксините е вярно. Данните от направените проучвания на ваксината са категорични, че тя предпазва от COVID-19 и няма опасност от каквито и да било дългосрочни странични ефекти.“, коментира Валентин Георгиев.

Той се надява поне 50% от населението на България да се имунизира. Д-р Златка Панайотова също е от първите медици, които се ваксинираха тази сутрин. Тя самата е преболедувала вируса преди 2 месеца и смята, че ваксината е чудесен начин за превенция на заболяването.Общо 30 служители на МБАЛ-Пазарджик ще бъдат ваксинирани на 6 януари от д-р Таня Бейска и медицинската сестра Мария Андреева.

Днес те ще имунизират и петима медици от ЦСМП-Пазарджик. Имунизацията ще продължи до събота. Дотогава трябва да бъдат поставени общо 95 ваксини на работещи в МБАЛ-Пазарджик, както и на 20 служители на ЦСМП-Пазарджик.Първият ваксиниран в МБАЛ Пазарджик- в края на миналата година, бе изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Темнилов. Общо 70 медици бяха имунизирани по време на първата ваксинация.