Ваня СТЕФАНОВА, главен експерт отдел „Просвета“ в Община Брацигово

Йордановден, Богоявление, Водици. Традициите започват да говорят с младата кръв на своите нови пазители. Глас силен и поглъщащ. Това е начинът българщината да продължи да пулсира мощно във вените ни и да пребъде.

И тази година брациговци, се бяха организирали и спазиха традицията за хващането на Богоявленския кръст.

Денят на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) започна с отслужването на Света литургия в храма в Брацигово – „Свети Йоан Предтеча“.

Оттам, в 10,30 ч., точката на случване на събитията се измести с литийно шествие на площад „Костур”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от негово благоговейнство протойерей Любомир Траянов.

В 11,00 часа брациговци вече бяха заели всички позиции, около мястото на река Умишка, където минути по-късно се извърши и самият ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст.

Множеството се оживи пред вида на единственият ентусиаст тази година Пейчо Малинов, който и преди се е потапял в студените речни води. Очите му сияеха.

А след като спаси кръста, ръкопляскане и благославяния огласяха простора на Брацигово и всяваха усещане за мир, добруване и берекет.