За първи път от десетилетия тази година в Голямо Белово няма да се изпълни вековния ритуал „Къпанки“. Причината – пандемията от коронавирус и заповедта на здравните власти. По традиция през последните близо 30 години ритуалът се организира от кметството в селото и се изпълнява изключително тържествено, но тази година Елена Илчева е решила да няма официална организация, за разлика от колегата ѝ Румен Стоянов – кмет на Калофер.

Въпреки липсата на официализирано честване на празника обаче никой не може да спре местните хора да се организират сами и да изпълнят колоритния ритуал. Инициатива сред тях не липсва и днес се очаква семействата, които са се сдобили с рожба през изминалите 12 месеца да отидат до река Яденица заедно снахи и свекърви, да нагазят в леденостудените води, за да отбележат празника. На този ден даваме почит на жените, които помагат да се роди бебето.

Празникът е езически и се е запазил по време на Възраждането. По време на комунистическия режим отбелязването му е било забранено, но въпреки това смелчаци всяка година се хвърляха в ледените води на Яденица под звуците на църковната камбана. Местните споделят, че дори свалянето на църковната камбана от комунистите и политическите гонения на изпълняващите ритуала не са отказали хората от празнуването на днешния ден, та камо ли пандемията и страха от глоби.

На други места в страната обичаят на днешния ден е майките да водят децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща „молитвената вода“ при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането.  

            По стар стил празникът е на 21 януари.