През септември 2020 г. в артистичния квартал Кройцберг в Берлин отвори врати мултифункционалното пространство за българска култура “Кукер”.  Тук творбите на писатели, музиканти, фотографи и майстори на изобразителното и приложното изкуство отключват портал между културите, съобщиха от читалище „Развитие – 1873“ в Пещера.

Още през първото тримесечие от създаването на пространството нашата публика се запозна с различни български творци – Иван Шишиев, заедно с “Eтюд-и-те на София”, Лиляна Бинзак, заедно с двуезичната й ръчно илюстрована творба “Две напред, една назад. Животът е един танц!”, Паулина Цветанова, заедно с изложбата “Мода. Изкуство. Мечти”. Някои от тях посетиха немската столица, за да обменят опит и впечатления с местната арт-сцена, а други затвърдиха своята публика на локално ниво.

Тъкмо това е и мисията на “Кукер Берлин” – да представи Балканите и в частност България на берлинската културна общност като динамичен и развиващ се регион и да даде възможност на творците не само да покажат висококачествените си произведения на нова публика, но и да обменят опит със свои съмишленици.

Черпейки от дългогодишния си опит в организирането на събития под шапката Гибелин, екипът на “Кукер Берлин” вярва, че функционалното съчетаване на галерия, магазин и пространство за концерти и литературни вечери под един покрив е най-прекият път към любителите на красивото. 

Ако и Вие искате да станете част от техния малък кръстопът на културите в сърцето на Берлин, разгледайте техния уебсайт www.kuker.berlin и не се колебайте да се свържете с тях.