Президентът Румен Радев определи 4 април за изборен ден за нов парламент. Той обяви датата по време на извънредно изявление, заявявайки: „Днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април – една седмица след най-ранната възможна дата.

Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията още не са отминали, къщи и стопанства все още са под вода, а хиляди хора все още очакват подкрепа. Във време, в което институциите се изпразват от съдържание и изборите добиват съдбовно значение. За първи път ще провеждаме избори в условията на пандемия и масиран машинен вот. От отговорността на институциите зависят ефетивността и прозрачността на изборния процес, посочи държавният глава.

Макар отдавна да е известно, че изборите ще се провеждат в условията на пандемия, никоя институциия не предприе действие за осигуряване на условия и за повишаване на избирателната активност. Консултациите показаха, че въпросите са повече от отговорите. Всеобщ е консенсусът, че компетентните органи трябва възможно най-рано да обявят адекватни мерки за безопасност на служителите в изборната администрация и за повишаване на избирателната активност“, отбеляза Румен Радев.

Според Радев изборите придобиват съдбовно значение. Той подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.