Православната църква отбелязва днес денят на Свети Атанасий Атонски, един от важните участници в Никейския събор. На този ден имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася. Освен днешния зимен празник, светецът се почита и на 5 юли, когато започва жътвата. Свети Атанасий се почита от жителите на с. Бяга, тъй като той е покровител на селото, историята ще научите – ТУК

Почит към светеца оказват и брациговци, защото в този ден преди 176 г. – 18 януари 1844 г., местният дюлгерски еснаф подписва своя първи устав. По западен образец той е наречен регула. От документа научаваме подробностите за правилата, които са спазвали майсторите по между си, за събитието и ругулата – четете ТУК.

Традиции и обичаи на Атанасовден

Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

Поверия

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.

Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.