Д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет – Пещера, зам.-кметовете на Общината, служители от администрацията, представители на политически партии, организации, граждани и общественици се събраха днес пред паметника на капитан Сафонов, до църквата Св. Димитър, за да изкажат почит към паметта на руските, румънските, украинските, белоруските и финландски войни, отдали живота си за освобождението на България.

На 19 януари се навършват 143- години от Освобождението на Пещера от османско владичество.

“ Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит. Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк„, припомни в словото си Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на Общината.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера, заболява от тифус и умира в Пещера. Той е погребан в двора на църквата “Св. Димитър” с много почести от признателните пещерци, каза Карамитрева.

Както повелява традицията венци и цветя на паметника на капитан Николай Сафонов поднесоха от Кмета на Общината, д-р Николай Пенев, общ. съвет на ОСЗР и ветераните от войните, политически партии, учебни заведения и признателни граждани.