В последната третина на януари, празниците не стихват. На днешния ден празнуваме Бабинден, почитаме свети Максим Изповедник, свети мъченик Неофит от Витиния и свети мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила а своя имен ден празнуват Максим, Агнеса, Неофит, Валери и Валерия.

Според писанието свети Максим Изповедник е роден в богато и уважавано семейство. Водил е борба срещу навлизащата ерес. Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в манастир и насочил вниманието си към философията. В знак на почит бил провъзгласен за игумен, но отказал, защото предпочел уединението. След този период се отправил към Африка, за да се бори срещу езичеството. Той обаче бил нежелан и впоследствие бил съден в Цариград като държавен изменник, след което изпратен на заточение в Тракия. След години отново бил подложен на изтезания, за да не може повече да проповядва.

Що се отнася за деня на родилната помощ или Бабинден, който също отбелязваме днес, то е ясно – на този ден отдаваме почит нажените, които помагат при раждането на новия живот. Почит и уважение се засвидетелства и към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките и на истинските баби, които помагат за отглеждането на децата на своите деца. Празникът е езически и идва от далечните славянски времена, но се е запазил и до днес, макар да се губят доста от обредните обичаи.