Храненето на животните в зоокъта може да се окаже опасно за тяхното здраве, алармират обгрижващите ги служители. Голяма част от животните спазват собствен хранителен режим, те приемат само храна, която биха открили и в дивата природа.

Стомахчетата на маймунките, които са сред най-посещаваните не бива никога да приемат царевични пръчици, бонбони или сладкарски изделия. Те могат да доведат до проблем в техния организъм, както това се е случило в софийския зоопарк.

Много от този тип храни, които семействата с деца носят със себе си по време на разходките си в зоологическата градина, могат да са опасни за животните.

Маймуната от вида капуцин е приела храна от посетителите, след което се е наложило намесата на медиците в зоопарка. От управата подчертават, че е забранено животните да се хранят, тъй като те спазват специален хранителен режим.

„Никой не си дава сметка, че такова деяние е опасно за животните и тяхното здраве. Това е недопустимо поведение. Преди година бърнестата ни мечка Лиъм беше нахранена с нещо, което не е съвместимо с режима му и това наложи посещението на специализирана клиника”, сподели служител на зоопарка.

В зоологическата градина са отчели хиляди подобни нарушения в рамките на няколко месеца. Обмисля се и въвеждането на глоба за нарушителите.