Вероятно отдавна сте забелязали, че след като прехвърлят петдесет години и жените, и мъжете са склонни към пълнеене. Много от представителките на нежния пол, твърдят, че не хапват нищо и дебелеят буквално от въздуха…

Това не е вярно, твърди Людмила Капцова – ендокринолог в Краснодар. Тя е лекар от най-висока квалификационна категория, победител във всеруското състезание „Най-добър лекар на годината“ (2-ро място в номинацията „Най-добър ендокринолог“).

Защо след 45 – 50 години жените, без да променят начина си на живот, се закръглят и как да се справят с това?

На тази възраст секрецията на естроген (женски полови хормони) започва да намалява и когато това се случи, се включват редица механизми. Първо, тялото се опитва да се запаси с естроген за бъдеща употреба, във връзка с това има натрупване на мастна тъкан. Именно в мастната тъкан се създава естрогенният резерв.

На второ място, по време на хормоналните промени, клетките на тялото стават по-нечувствителни към собствения си хормон инсулин, тоест инсулиновата резистентност се увеличава. Клетките стават по-чувствителни към инсулина и ако начинът на живот не се промени, отдавайки предпочитание на бързите въглехидрати, това допринася за още по-голяма секреция на инсулин и натрупване на мастна тъкан, особено в корема.Д-р Людмила Капцова

Как да се справим с това?

На първо място, трябва да се придържате към диета. Необходимо е да се ограничи консумацията на прости (бързи) въглехидрати, тези храни, които стимулират секрецията на инсулин. Това е на първо място всичко сладко и не само захар, а и сладкиши, мед, конфитюр, мармалад.

Второ, трябва да намалите приема на мазнини. Предимно наситени мазнини. Трябва да се принудите напълно да изоставите колбасите, преработените сирена, майонезата. Да варите и задушавате храните, които готвите, а не да пържите, печеното също е за предпочитане. За да обобщим, трябва да премахнете бързите въглехидрати и наситените мазнини от храненето си.

Важно условие за поддържане на физическата форма в периода на хормонални промени е физическата активност. Десет хиляди стъпки на ден се считат за желателно натоварване, плюс 150 минути физическа активност на седмица. Това не трябва да са статични, а динамични натоварвания: танци, плуване, занимания по фитнес.

Трябва ли да се изследвам за хормони, преди да започна да отслабвам?

Бих ви посъветвала първо да отидете на ендокринолог и той, във вашия конкретен случай, ще определи какви изследвания трябва да се направят. Има твърде много анализи, няма универсален списък, който да е подходящ за всички. Твърде трудно е човек да избере това, което наистина му е необходимо. Преди да започнете да отслабвате, трябва да прегледате състоянието на жлезите с вътрешна секреция, състоянието на стомашно-чревния тракт, бъбреците и след това да планирате тактика.

Вярно ли е, че хормонът на стреса влияе върху теглото?

Е, първо, зависи от вида на стреса. Ако това е някакъв остър стрес, краткосрочен, това по никакъв начин няма да повлияе на теглото. Ако човек живее в състояние на постоянен стрес, това се отразява на хранителното му поведение. Хроничният стрес по-скоро води до липса на апетит, недохранване, а когато ядем малко, логично е, че отслабваме, а не наддаваме.

Защо не трябва да се отслабва рязко? И колко килограми можете да свалим, без тъжни последици за нашето здраве?

Счита се за безопасно да загубите 5-10% от теглото си за 6-12 месеца. Ускорената загуба на тегло е необходима в изключителни случаи, когато е необходимо да се извърши например операция. Колкото по-бавно отслабвате, толкова по-твърдо нови хранителни навици навлизат в живота ви. Необходимо е време, за да свикнете да се храните правилно. И все пак, когато човек започне рязко да се ограничава, той наистина отслабва по-бързо, но в този случай протеинът се разгражда, имунната система страда, а целта на отслабването е да се отърве от мазнините.

Могат ли добавките и витамините за спортно хранене да повлияят на хормоналните нива? Протеинови шейкове, L-карнитин?

Те могат. По правило протеиновите шейкове създават прекомерна тежест върху бъбреците. Протеиновите шейкове съдържат други съставки. Никога не знаем напълно какво използваме. И често привържениците на спортното хранене след известно време се обръщат към нас, но не с оплаквания от наддаване на тегло, а с проблеми с дисфункция на други жлези с вътрешна секреция.

Ако желаете да се срещнете с ендокринолог, бихте могли да потърсите в МЦ“Здраве“ – Пазарджик.

https://www.hospitalzdrave.bg/%D0%9E%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%9E%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%92%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/d5