Приключва първи етап на ваксинирането на медицинските лица в областта, съобщи днес на брифинг шефката на РЗИ д-р Фани Петрова. В края на седмицата ще имаме ваксинирани 1274 лекари, медицински сестри и медицински персонал в областта, до дни приключва и ваксинацията на фармацевти и стоматолози, каза още д-р Петрова.

Втората фаза на имунизация обхваща педагогически и непедагогически персонал, към момента сме направили изследвания на учителите с антигенни тестове, те са 652 теста, от които 1 положителен. Паралелно се прави това и в детските градини,като там при 227 теста няма положителен резултат. 879 са общо тестуваните представители на учителското съсловие и помощния училищен персонал в областта.

РУО на МОН е дало информация в РЗИ за желаещите за ваксинация учители, според справката те са 961, а от социалните институции ще се включат 227 души, така във втората фаза ще имаме 1188 ваксинирани, обобщи д-р Петрова.

Имаме седем специализирани кабинети за имунизация в областта, един от тях е в РЗИ, като имаме възможност и за мобилни екипи при необходимост.

Днес се проведе неприсъствено заседание на Областния оперативен щаб, а резултатът от анализите на данните показва значителен спад при новозаразените с коронавирус – 89 на 100 хиляди души, заяви областният управител Стефан Мирев.

От началото на пандемията до момента в областта са били заразени 5846, оздравелите са 4859, а 32-ма са оздравелите за последното денонощие, при 38 нови случая.

455 човека са на домашно лечение. Само три повиквания към Спешна помощ е имало за изтеклото денонощие за заразени с ковид, като става дума за Панагюрище, Ракитово и Септември, 291 легла са свободни за заразени с коронавирус, няма закрити отделения.

Продължават и проверките във връзка с нарушениет она мерките срещу коронавирус, като 142 проверки са направени от Агенцията по храните, в търговски обекти и цехове, те са установили 2 нарушения. Досъдебно производство за нарушение е съставено от рлпредставители на полицията по същия повод, като ще бъде наложена санкция по 355 от НК и два акта.