Екатерина Захариева е най-вероятният водач на листата на ГЕРБ за 13-ти многомандатен изборен район, на предстоящите на 5-ти април парламентарни избори.

Информацията бе потвърдена официално днес, това ще е второто водачество на вицепремиерът и външния министър в нашата област. Причината е съвсем ясна – Захариева е пазарджиклийка и е добре позната в града и околностите му. Тя е възпитаничка на ЕГ „Б.Брехт“ като основният изучаван от нея език е немски.

Депутати, министри и вицепремиери ще оглавят листите на ГЕРБ за предстоящия парламентарен вот. Номинациите в управляващата партия приключиха.

Ето и основните кандидати, по неофициална информация, цитирана от bgonair.bg и коментирана от политолога Стойчо Стойчев: 

По традиция в София два от микрорайоните водят Бойко Борисов и Томислав Дончев. Този път премиерът е начело на листата на партията и в Пловдив. Във Варна и Велико Търново кандидатът на ГЕРБ е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който не е член на партията. 

Има промяна и в Бургас – вместо бившия министър на екологията Ивелина Василева – начело на листата на ГЕРБ най-вероятно ще застане един от най-активните депутати – Тома Биков. Неочаквано спортният министър Красен Кралев ще оглави листата в Русе, а не във Варна. В Добрич – водач ще бъде социалният министър – Деница Сачева.

Няма изненади в Пазарджик, Стара Загора, Кърджали и Смолян, където ГЕРБ отново залага на Екатерина Захариева, Красимир Вълчев, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова. Под въпрос остават основни градове в страната като Благоевград, Плевен, както и 24-и избирателен район в София, където все още не е ясно кои ще са водачите на листите на ГЕРБ.

Каква е стратегията на управляващите в борбата за 4-ти мандат и какъв е залогът?

През третия мандат на кабинета „Борисов“ премиерът на няколко пъти дава заявка, че е готов да напусне Министерския съвет. 

Укрепването на структурите за предстоящия вот започна отрано – по време на летните обиколки на лидера на партията, който още тогава заговори за нова победа – със или без него, но в отсъствието на втория в ГЕРБ – Цветан Цветанов. На четвъртите парламентарни избори с участието на ГЕРБ Бойко Борисов отново получи номинации от основните структури в страната. 

„Няма нищо по-естествено от това лидерът на една партия да е водач на 2 листи и да води там тези битки. Още повече, когато става въпрос за лидерска партия, а не за институционална“, зави пред bgonair.bg политологът Стойчо Стойчев.

Друга заявка на премиера е след евентуалното му оттегляне от поста, щафетата в ГЕРБ да поемат младите. Сред възможните водачи на листи, обаче новите имена са малко, но все пак познати – предимно на министри от последния кабинет, които се ползват с добро име. 

„Когато се пристъпва към избори, в които победата е ясна обикновено се номинират хора, които да пазят партийната дисциплина, но когато не е ясно дали партията ще формира мнозинство, дали ще прави кабинет или по-скоро ще бъде в опозиция – обикновено партиите подбират такива хора, които да поддържат парламентарния дебат. Тоест те трябва да бъдат изявени оратори, публични личности“, каза още Стойчев. 

Така депутатът Тома Биков се превръща в най-вероятния водач на листата в Бургас, където през предишни години партията залагаше на Ивелина Василева, а за първи път ГЕРБ ще се яви на парламентарен вот без Цветанов, но със СДС. 

„Това е коалиция, която стъпва на много важна основа и това е принципна основа – да се гарантира, че демократичните промени в България няма да изчезнат и да се стопят електорално с разпарчетосването на старото СДС“, добави политологът.

Окончателното решение за номинациите в ГЕРБ ще се вземе от изпълнителната комисия на партията и след одобрението на лидера Бойко Борисов.

ЗА НЕЯ

Екатерина Захариева е магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Има редица специализации, част от които във Висше училище по администрация ЕНА в Париж, Европейска комисия за демокрация чрез право – Венецианската комисия в Триест, Италия и др.

На 18 декември 2015 г. е избрана  за министър на правосъдието в кабинета Борисов 2.

От 2009г. до 2012 г. е била зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета Борисов-  1. На 23 януари 2012 г. е назначена за главен секретар на Президента Росен Плевнелиев, а по-късно заема поста на Началник на кабинета на Президента. От 13 март до 29 май 2013 г. е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в първото служебно правителство.

От 6 август до 7 ноември 2014 г. е вицепремиер по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране във второто служебно правителство. В периода 2003 г. – 2009г. е била юрисконсулт и директор на Правната дирекция в Министерство на околната среда и водите. Преди това е работила като адвокат.

Вчера Бойко Борисов привика лидерите на структурите на регионално ниво, за да им каже, че има правила, които не могат да пренебрегнат в течащата от вчера кампания по номинации на кандидати за депутати в предстоящия мандат.

Сега структурите трябва да се съобразят  с партньорите си от СДС, за който има определен брой избираеми места. Трябва да се гарантира и поне едно избираемо място в челната тройка на всяка листа за представител на гражданската квота.