За 46-ти път, тази вечер, фестивалът „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“ развълнува душите на пазарджишките почитатели на симфоничната музика.

„Може този път да е малко по-различно, защото живеем във време на предизвикателство, но истински съм горд, че тук сме отново заедно, с оркестъра, с маестро Паликаров и с вас, които сте отделили от времето си, защото за мен е важно ние да покажем смело, че необходимостта от това да общуваме с изкуството е част от нашата душевна същност и е много по-силно от всички предизвикателства, които ни заобикалят. Ще минем и през това предизвикателство.“ С тези думи кметът на Пазарджик Тодор Попов се обърна към музикантите и публиката в първата фестивална вечер от 46-тото издание на „Зимни музикални вечери Проф. Иван Спасов“. – каза по време на откриването кметът на Пазарджик – Тодор Попов. „Важно е да даваме сигнали, че ще си върнем нормалността и живота такъв какъвто е, смело, отговорно, разбира се, но пък безалтернативно. Животът е по-силен от всичко и го е показвал винаги. Много лесно беше да кажем, че има пандемия и да не провеждаме нищо. Ние трябва да даваме знаци и това е един знак и идва да ни покаже, че ние сме хора и имаме нужда от здраве, работа и от изкуство. То в крайна сметка ни отличава от всички  други живи същества. Благодаря на оркестъра, на маестрото и на изпълнителите, на които ще се насладим. Надявам се удоволствието да бъде за всички и да покажем ясно и смело, че ние сме тук, ние си обичаме фестивала, обичаме си традиция, обичаме си историята, обичаме си града, и сме готови да продължим напред, още по-мотивирани, още по-вдъхновени и амбицирани в това, че можем да победим всичко, когато искаме да го направим“. 

С тези думи кметът Тодор Попов откри Зимните музикални вечери.

Музикалното откриване по традиция бе с творба от Панчо Владигеров, но не с неговата „Рапсодия Вардар“, а заради необичайната ситуация с друго произведение на българския композитор – „Сарабанда“ из „Класично и романтично“.

Именно това се понрави много на публиката, която с нетърпение очакваше началото на събитието, което в минали години довеждаше тук почитатели от всички краища на страната, но заради пандемията, тази зима залата не успя да се изпълни до краен предел.

Решението за красивата „Сарабанда“ вместо „Рапсодия Вардар“ принадлежи на диригента Григор Паликаров и е продиктувано от факта, че в изпълнението не е включен пълният състав на Симфоничния оркестър, а камерна част от него. По този начин маестрото показва загрижеността си по отношение на хората си, които трябва да свирят по време на извънредна епидемиологична обстановка.

„Фестивалът е гордост за нашия град, за екипа на Община Пазарджик, който за пореден път показва, че когато има традиции, дори и във време на пандемия, те могат да се опазят.“ – коментираха зрители на първата фестивална вечер. Те са много приятно впечатлени и от солистката цигуларка Зорница Иларионова. В програмата бяха включени творби и от Менделсон, и Бетовен, който се завръща в програмата на фестивала.

Утре вечер ще бъде представен творческият натюрел на проф. Иван Спасов, като ще чуем песни на композитора по известни текстове на български и световни поетеси. Очаква се и присъствието на съпругата на проф. Спасов – Василка.

Празникът за меломаните ще продължи до неделя, включително, а малко преди откриването на фестивала, бе открита изложбата на художничката Петя Стойнова – „Живописни моменти“. Младата дама е уредник в ХГ“Станислав Доспевски“ и представя на вниманието на ценителите изящната си колекция от ефирни акварели. Показан беше и филмът „Петолиние на паметта“, посветен па Панчо Владигеров.