Ненадминатият бижутер на всички времена Петер Карл Фаберже бил на особена почит в Руския императорски двор. Веднага се сещате за неговите скъпоценни яйца, които изработвал в продължение на десетки години, но освен тези изящни ювелирни предмети, той е известен и със скъпоценните букети за императрица Александра.

Според негови съвременници интересът към изработването на цветя от скъпоценни камъни и благородни метали било провокирано от букет хризантеми, изработени в Китай. Те били създадени от скъпоценни камъни, а Фаберже трябвало да поправи наранено цвете от букета, както ида го реставрира, за да върне първоначалния му блясък.

Той незабавно се впуснал в избор на цветя, които могат да бъдат пресъздадени с помощта на неговите умения, като често хербаризирал цветята, за да изучи по-подробно структурата им. Дори направил дворцова оранжерия, където се отглеждали определени видове, за може майсторът да наблюдава постепенното развитие на цветята и плодовете.

Така изпод ръцете му се появили прелестни теменуги, момини сърца, момини сълзи, боровини и ред други природни създания, които той изработил в продължение на години.

441401-6

Все още може да се види златната кошница на императрица Александра Феодоровна, съпругата на Николай II, създадена през 1896 г. Императрицата получила този необикновен подарък от търговците от Нижни Новгород, букетът бил изкусно изработен от нефрит, перли и диаманти, поставен в златна кошница, която се превърнала в постоянна украса на нейната маса.

Стъблата на растенията на Фаберже са направени от злато, а листата – от нефрит или емайл. Всяко цвете е уникално по свой начин, но сред тях има два продукта, чиито аналози не са правени никога повече.

Глухарчето на Фаберже се съхранява в Оръжейната зала на Кремъл. Стеблото му е направено от злато, а венчелистчетата са изваяни от нефрит. Загадка за бижутерите все още е методът за прикрепване към сребърната основа на истински пухкави частици от глухарче, смачкани от допир.

Тяхната естественост, която предизвиква съмнения сред учените, е доказана от експерт Московския държавен университет. Той успява да определи годината на събиране на пухчетата, която съвпада с годината на производство на цветето. Интересно е също, че Фаберже е успял да фиксира диамантена „роса“ в горната част на цветето.

Цветето със скъпоценни камъни, постоянно пребиваващо в музея, било закупено през 90–те години от частно лице от Москва.

Тези цветя са друго изключение в колекцията от шедьоври на Фаберже. Те включват специален механизъм с миниатюрни портрети, разположени в самото цевете. През 1904 г. за Александра Фьодоровна са направени теменужки. Императрицата ги е получила от Николай II в чест на десетгодишнината от брака им. Кликването върху малък бутон отваря цветните венчелистчета и пред погледа се появяват портретите на децата от императорското семейство.