Православната църква чества трима светци днес – Преподобни Исидор Пелусиотски, Свети мъченик Иадор и Преподобни Евагрий.

Според легендата Св. Исидор Пелусиотски е живял през 5 век след Христа. Той е родом от Египет. Като пораснал се замонашил и заселил на място близо до град Пелусия, откъдето идва и фамилията му. Неговите християнски молитви и проповеди привлекли мнозина в Христовата вяра и не след дълго той е избран за игумен на манастира. Проповедникът говорил толкова увлекателно, че много езичници започнали да вярват в Сина Божий. 

Преподобни Евагрий, чиято памет също почитаме на 4 февруари е църковен историк, живял по същото време. В своите трудове той пише велики неща за Исидор Пелусиотски, които остават завинаги в историята, и от които съдим за живота на светеца. Исидор е изключително почитан от своите съвременници, защото доброволно избира монашеството, за сметка на плътските удоволствия и светския живот. Почти веднага след смъртта на Исидор Пелусиотски, той е обявен за светец от Православната църква.