Пауновото перо е древен символ. Днес в Пазарджик птицата, която красяла императорските дворове може да бъде видяна в зоокъта на парк – остров „Свобода“.

Ако го посещавате достатъчно често и вие можете да станете част от щастливците, които притежават собствено пъстро перо от опашката на красивия мъжки екземпляр, когато сменя оперението си. Поверие гласи, че пауновото перо носи щастие.

Но защо е вложена такава символика в пауна?

Няма логичен отговор на този въпрос, но е отдавна известно, че паунът се разглежда като мощен и мистичен символ и се смята за свещен в много културни и религиозни групи в целия свят.

Паунът е притежател на някои от най-почитаните човешки качества и е символ на целостта и красотата, той е раннохристиянски символ на безсмъртието и вечността, възкресението и обновяването.

Паунът е символ на способността за защита, наблюдателност, слава, зрение, духовно пробуждане, безсмъртие, финес и неподкупност.

В гръко-римската митология се идентифицира с Хера и символизира небесния свод и „очите“ на звездите.

В индуизма се свързва с Лакшми – божество, олицетворяващо благоволение, дълго търпение, благост, милосърдие и късмет. Паунът, известен със своята красота и изящество е националната птица на Индия.

Тя е символ на красотата, просперитет, кралски особи, любов, състрадание и мир. Той се смята за свещен в Индия и Китай. В будизма символизира чистотата, a перата се използват за будистки церемонии за пречистване.

Паунови пера са били използвани за лечение десетки хиляди години във всяка култура през вековете. Казва се, че носят енергията на духовно изцеление, която може да се използва за подпомагане на хората, които търсят баланс и хармония в живота си.

Паунът е свързан и с Куан-Ин, която също е емблема на любовта. Олицетворява състрадателна наблюдателност, добра воля и добросърдечност. Легендата разказва, че избира да остане смъртна, въпреки че може да бъде безсмъртна, защото пожелала да остане и да помогне на човечеството в своята духовна еволюция.

Във Вавилония и Персия паунът се разглежда като пазител на кралски особи и често се вижда в гравюри върху престолите.