Елена Алекова е тазгодишният носител на Националната  литературна награда за поезия „Теодор Траянов”

„Пазарджик е една от малкото общини, които съхраняват своите културни традиции. Независимо от предизвикателствата на времето, в което живеем, успяваме, защото това е важно и считам, че трябва да го продължим.

Благодарение на усилията на нашите творци, на хората, които са част от интелектуалния елит, ние учредихме във времето много литературни награди, успяхме да запазим всички културни институции, да съхраним ансамбли, оркестри, театри, читалища, галерии.

Затова, аз съм го казвал много пъти, докато аз съм кмет, независимо от предизвикателствата на времето, те ще продължат да съществуват, защото това е важно”.

Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на връчването на наградите от Националния конкурс за поезия „Теодор Траянов”.

 Голямата награда беше присъдена на Елена Алекова за нейния роман в рими – „Милена“.

Три специални награди бяха присъдени на местни творци:

  • Димитър Гачев за стихосбирката „Преди реките”,
  • Елена Деянова за „Преди да заспим”;
  • Лора Динкова за поетичната и книга „Диагноза тишина”. 
Лора Динкова

„Винаги сме се отнасяли много уважително към тези събития и ги правим важни и значими – с представители на местните клубове на творците. Съжалявам, че в момента не можем да направим такава церемония, каквато заслужавате. Но аз съм убеден – няма вечна зима, след тежки дни, ще дойдат и по-добри и това ще се случи скоро”.

Елена Деянова и Тодор Попов

С тези думи кметът на Пазарджик Тодор Попов поднесе своето извинение към творците, че не може заради ограниченията във връзка с ковид пандемията връчването на наградите да бъде в присъствието на повече хора.

Той увери местните творци, че Община Пазарджик ще продължи да ги подкрепя в издаването на техни творби и пожела на всички наградени здраве и творчески успехи.

Д-р Димитър Гачев