Автор на текста Дечо Илиев

Абитуриентските балове не са това, което бяха. Ако върнем лентата назад не бихме открили кой знае какви разлики освен във времето и нравите. Но това се подразбира. Общото е, че  младите хора, вече осъзнати като личности, завършват средното си образование и преживяват емоциите около това събитие. Любовта и признателността към любимите учители и класните си остава непроменена във времето. Сегашните   абитуриенти са по-шумни. Обикалят улиците на града с автомобили и вувузели, и броят от едно до дванайсет.

Има и  още някои съществени разлики, които  можем да споменем, за протокола, но нека не звучи като  упрек или тесногръдие, а като част от новото време. В миналото родителите на абитуриентите, едвам смогваха да подарят едно, що годе свестно  костюмче или рокличка и прическа. А някои от сегашните, освен тези екстри, получават скъп телефон, силикон или скъпа кола.

Споделям всичко това, за да не прозвучи прекалено ретро онова, което ще ви разкажа. Как завършваха абитуриентите през 70-те и 80-те години на миналия век и как организираха абитуриентските си балове?!

Първият абитуриентски бал се провежда през пролетта на 1971 г. По спомени на Юри Илков – ръководител на клуб  „Фантастика“  към Дома, това събитие се случва точно на 24 май, около месец след откриването на Младежкия дом. Целият випуск на гимназия „Акасаков‘‘ се събира в Голямата зала на Дома. Пристигат който както може. Някои  с коли, тогава  този лукс можеха да си го позволят малко абитуриенти.

Още на сайта на Младежки дом – Пазарджик