Ваксинационният план се изпълнява в областта ни, съобщи днес по време на редовен брифинг на Областния кризисен щаб д-р Фани Петрова. До момента всички здравни работници, учители и социални работници са получили дози от ваксината на „Пфайзер“.

Ваксинацията за първа фаза от Националния ваксинационен план вече приключи, като д-р Петрова отчете, че от двете дози на ваксината са се възползвали лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти, зъболекари или общо 1538 души от хората в бели престилки вече са ваксинирани.

Втора фаза от ваксинационния план също вече е в действие, като той касае две групи – социални работници от домовете за стари хора, заедно с учителските колективи. Общо 198 учители са получили т.нар. „първа игла“ ваксина, а 108 са тези от домовете за социални грижи, общо 306 дози „първа игла“ вече са поставени.

Това прави общо 1844 ваксинирани до момента и ни вкарва в първата десятка по брой на ваксинирани в страната.

Към момента от РЗИ са изпратили и писма до личните лекари, които трябва да пишат до Здравната инспекция списъци с имената на желаещите за ваксина пенсионери и хора с хронични заболявания, те ще бъдат ваксинирани на следващата фаза.

Няма починало медицинско лице в резултат на ваксиниране, каза още д-р Фани Петрова и апелира към жителите на областта да търсят достоверна информация от РЗИ – Пазарджик, където се съхранява база данни с всички имена на ваксинираните и състоянието им след това. За момента нямаме и случай на развиване на заболяване или усложнения в резултат на поставянето на ваксината.