Една свежа зимна сутрин в Швеция, сладко момиченце на име Грета се събуди в идеален свят, в който нямаше петролни продукти, съсипващи земята.

Тя отхвърли настрани памучния си чаршаф и вълнено одеяло стъпвайки на мръсен под, покрит с върбова кора, която е била пулверизирана с камъни.

′′ Какво е това?“ попита тя.

′′ Пулверизирана върбова кора,“ отговори нейната фея кръстница.

′′Какво стана с килима?“ попита тя.′′ Килимът беше от найлон, който е направен от бутадиен и водороден цианид, и двете от петролен продукт,“ дойде отговорът.

Грета се усмихна, признавайки, че са необходими корекции, за да се спаси планетата и се премести на мивката в банята, за да си измие зъбите, където вместо четка за зъби, намери върбова кора, с разпрошени дървесни влакна.

′′ Къде е старата ми четка за зъби?“ попита момичето кръстницата си, ′′ Също е от найлон.“

′′ Къде е водата?“ попита Грета.

′′Надолу по пътя, в канала.“ отговори кръстницата: ′′ Само гледай да избегнеш вода с холера в нея ′′

′′ Защо няма течаща вода?“ попита Грета с лека досада.

′′ Добре,“ каза кръстницата, която случайно преподава инженерство в MIT. ′′ Откъде да започнем?“

След това последва дълъг монолог за това как клапаните се нуждаят от еластомерни свръзки и как тръбите съдържат мед, която трябва да бъде обработена и как е невъзможно да се направи изцяло електрическо оборудване без предавки или гуми, и как рудата трябва да бъде разтопена до метал, а това е трудно да се направи само с електричеството като източник на топлина, и дори ако вие използвайте само електричество, жиците се нуждаят от изолация, която е на петролна основа и въпреки че по-голямата част от енергията на Швеция се произвежда по екологично чист начин, все още ще се нуждаете от много петролни продукти като смазочни материали, найлон, каучук за гумите и асфалт, пластмаса и т.н.

′′ Какво има за закуска?“ попита Грета, чиято глава вече вибрираше.

′′Пресни пилешки яйца от свободни кокошки,“ отговори кръстницата. ′′ Сурови.“ – добави тя.

′′ Как така, сурови?“ попита Грета.

′′ Е, добре ..“ – каза кръстницата фея.

И още веднъж Грета чу разказа за нуждата от петролни продукти като масло и петролни продукти от съществено значение за производството на метали, от които се създават неща като тиган и друга посуда, а в крайна сметка беше образована за това как не можеш да имаш петролен свят и без него да си приготвиш пържени яйца. Освен ако не събориш предната си ограда и не запалиш огън на двора, а след това внимателно да пържиш яйцето си в портокалова обелка, както правят бойскаутите. Не че в Швеция вече можете да се намерят портокали.

′′Но аз искам поширани яйца, както леля Тилда прави,“ каза тъжната Грета.

„Тилда умря тази сутрин,“ обясни кръстницата. ′′ От бактериална пневмония.“

„Какво?!“ намеси се Грета. ′′ Никой не умира от бактериална пневмония! Имаме пеницилин.“

′′ Вече не,“ обясни кръстницата ′′ Производството на пеницилин изисква химическо извличане, използвайки изобутилацетат, който, ако знаете органичната химия, е на петролна основа. Много хора умират, което е проблематично, защото няма лесен начин за обезвреждане на вирусите, тъй като технологията се нуждае от хидравлично масло.“

„А и крематориумите не могат наистина да изгорят телата на умрелите, въпреки че използват като гориво шведски огради и мебели, които бързо изчезват – продават се на черния пазар за печене на яйца и стоене на топло.“

Това представлява само частица от деня на Грета, ден без микрофони и ден без много храна, и ден без петролни продукти, но ден, който ще спаси планетата.

Включете се и утре, когато Грета научава как се синтезира новокаин.