„Новини“ с неясен произход умориха хора в различни градове на страната през тази седмица. Слух за починал лекар след ваксинация се разпространяваше в Пазарджик, той бе опроверган от шефката на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова, която заяви, че такъв случай няма.

Още по-далеч в това отношение са стигнали в Разград.

Там прокуратурата започна разследване на новинарски сайтове за разпространяване на фалшиви новини. Този път става въпрос за информация относно починала учителка след поставяне на ваксина срещу COVID-19. В едната публикация, която обиколила социалните мрежи миналата седмица, се посочвало, че 44-годишна учителка от Разград е починала в местната болница 16 минути, след като била имунизирана. 

Посочени били и дори имената на „жертвата“, както и на фирмата производител на ваксината. Друг сайт съобщил, че смъртните случаи били два. От РЗИ и болницата отрекоха да има подобни случаи.

„Единственото вярно в тази новина, е че наистина съществува такъв човек. Към момента не се провеждат имунизации на учители“, каза директорът на РЗИ д-р Ася  Генева в ефира на Нова ТВ.

„Отговорността за подобно престъпление е до 5 години затвор и глоба до 50 000 лв. Сайтът е регистриран в София, достигнали сме до определено лице. Интернет пространството не е анонимно. Всеки оставя някаква следа“, коментира Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград.