14 февруари, Ден на влюбените – Свети Валентин и Ден на виното и веселието – Трифон Зарезан, е повод за ежегодно стартиране на втория етап от Националната АНТИСПИН кампания.

Пандемията от COVID-19 и въведените противоепидемични мерки тази година не позволяват масово отбелязване на празника и заложените инициативи – част от кампанията, ще се проведат предимно он-лайн.

РЗИ Пазарджик подкрепи доброволците на Български младежки Червен кръст – Пазарджик, които ще отбележат Деня с прояви акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение и сексуално предаваните инфекции.

На 12 февруари доброволци на младежката организация раздадоха 50 диска на Министерство на здравеопазването, предоставени от РЗИ Пазарджик с образователния филм „Какво (не)знаем за пубертета“, както и 100 броя от информационния материал „Stop на наркотиците“. Брошурата е изготвена от специалисти от здравната инспекция и отпечатана с финансовата подкрепа на Община Пазарджик. Образователният материал носи информация за най-разпространените наркотични вещества – цигари, алкохол, кокаин, хероин, канабис и др., вредното им въздействие върху организма и здравето на човек, както и информация за ХИВ/СПИН.

На 14-ти февруари младежите от БМЧК-Пазарджик ще разпространят във Фейсбук клип със снимки на доброволци, които държат в ръцете си лист, на който пише какво за тях е любовта, а също и виртуални валентинки.