В деня на виното и любовта

Той е началник на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Тя е лекар-специализант в ОАИЛ. Д-р Илиян Траянов и д-р Емилия Траянова са заедно почти 20 години. Запознават се в Медицинския университет в Пловдив, докато са състуденти в един и същи курс, а от 11 години са и семейство. Двамата са щастливи родители на три прекрасни деца.Те ни помагат да станем най-добрата версия на самите себе си, споделят д-р Траянов и съпругата му. Никой от тях не иска да променя нищо в другия, защото са си интересни точно такива, каквито са. Те са убедени, че ако любовта е жива, човек се наслаждава на реалността, защото неговата реалност е неговата красива приказка.

– От колко години сте заедно?

Сем. Траянови: Заедно сме от есента на 2001 г. и оттогава не сме се разделяли за повече от 2 седмици.

-Кой направи първата стъпка към другия?

Д-р Траянова: Той беше по-настоятелният от двамата.

-Медицината ли ви събра?

Д-р Траянов: Донякъде, по-скоро обучението ни по медицина. Факт е, че първите ни срещи бяха точно пред входа на Медицинския университет.

– Защо избрахте лекарската професия?

Д-р Траянов: За мен тази професия е призвание

.Д-р Траянова: Още в гимназиалния курс знаех, че по земята стъпват два типа хора-лекарите и всички останали! Аз избрах да бъда специална!

– Имаше ли романтично предложение за брак?

Д-р Траянова: Предложението дойде на 24 декември 2008г. Беше в навечерието на Коледа. Изненадата ми беше направена в уютен ресторант. Получих прекрасен годежен пръстен, който и до ден днешен не свалям от ръката си. Звучи клиширано или просто като доказателство, че приказните моменти се случват и в реалния живот.- От колко време сте семейство?

Д-р Траянова: От есента на 2009 г. вече сме семейство. Бяхме решили да се оженим, след като завършим магистърското си образование. Сами си организирахме празненството, така както сме си го представяли. Получи се прекрасна сватба. 26 септември 2009 г. е най-хубавият ден в живота ми! Видях целия ми свят събран в една ритуална зала- всички притихнали, чакащи аз да се появя в бялата си рокля.

– Родители сте на три деца. Планирано ли се появяват във вашето семейство?

Д-р Траянова: Съвсем планирани са и трите ни деца. Имаме дъщеря на 10 г. и две момчета- на 7 и на 2 години. Дъщеря ни се казва Цвети, взела невероятните сини и безкрайни очи на баща си. Тя е нашата гордост- с медали от състезания по математика и балетно изкуство, тренира и художествена гимнастика. Големият ни син Стоян е първокласник и е най-дисциплинирано момченце, което може да си представите. Тренира футбол и всекидневно ми доказва, че усмивката е житейска философия. А най-малкото Красимир е нашият талисман- обект на непрестанно гушкане и мачкане от всички нас!

– Как съчетавате работата в отделенията и отглеждането на децата?

Д-р Траянов: Съчетаването е трудно, понякога до степен на невъзможност. Но както обичам често да казвам: има ли желание, има и начин! Децата не могат да бъдат пречка за нищо! Те ни предоставят един невероятен рестарт на живота, а когато са повече от едно, рестартът се случва отново и отново! С тях все едно живея 4 живота едновременно. Децата ни учат на търпение, любов, смирение и отговорност. Те ни помагат да станем най-добрата версия на самите себе си.-Делите ли си отговорностите в семейството?

Д-р Траянова: Мисля, че да! Всеки си има своите задължения, но все пак всичко е съобразено с ежедневните ангажименти. Семейството е цялост, не разделение на каквото и да било.

-Кой отделя повече време в грижи за децата?

Д-р Траянова: Съвсем естествено аз, защото съм им майка. Аз съм с тях от първата им глътка въздух и споделям напълно ежедневието им. Ангажираността и отговорностите на баща им са изключително големи и това понякога ограничава времето му с тях. Въпреки това те виждат в него примера за един успешен лекар и отговорен съпруг и баща.

– Как бихте описали вашата любов?

Д-р Траянова: Нашата приказка- с красиви герои, добри и лоши образи, вълшебства и препятствия, но винаги устойчива, оцеляваща, истинска, различна!

– Има ли любов под упойка и коя е по- хубавата?

Д-р Траянова: Анестезията е необходима, за да премахне болката и да замъгли съзнанието. Ако в едни отношения има такава необходимост, то любовта значи отдавна си е тръгнала! Ако любовта е жива, човек се наслаждава на реалността, защото неговата реалност е неговата красива приказка.

– Каква е тайната на щастливото семейство?

Д-р Траянова: Няма тайна, просто любов. Истинска, безусловна, изпепеляваща.

-Как се забавлявате?

Д-р Траянов: Всичко което правим с децата е само по себе си забавление.

Д-р Траянова: Живеем в цирк и това е достатъчен повод за постоянни усмивки.

-Докъде бихте искали да стигнете заедно?

Сем.Траянови: До дълбока старост !

-Как обичате да релаксирате?

Д-р Траянов: С приятни дестинации, хубави книги и високи върхове /за някои от нас/. А понякога е достатъчно дори само да си поговорим вечер на чаша вино. Имаме прекрасна панорама от дома ни и това допринася за вечерния и емоционалния ни комфорт.

– Каква е формулата да спечелиш едно сърце, но и по – важното толкова години да подържите искрата между вас да не угасва?

Д-р Траянова: Формулата е една- любов! Когато я има, имаш сили да простиш и да продължиш в трудните моменти.

– Празнувате ли Свети Валентин с подаръци и изненади?

Д-р Траянов: Разбира се!

Д-р Траянова: Не разбирам защо някои хора го отричат. Живеем в отворен свят, нормално е да възприемаме обичаи и празници и от други народи и религии. А за тези, които казват, че не празнуват любовта само един ден, а целогодишно, разяснявам, че денят е специален, за да почетеш любовта. Така както празнуваш един ден рождената си дата или отиваш в църква на определен ден- не означава, че само тогава се радваш на живота си, нито че само тогава си вярващ.

– Какво си пожелавате?

Сем.Траянови : Само здраве ! Клиширано, но истинско !

Цялата романтична история на сем. Траянови може да откриете на интернет страницата на МБАЛ-Пазарджик. Пожелаваме ви дълга и щастлива любов!