14 февруари отдавна се е превърнал в символ на виното, от тридесет години насам успешно вписахме и любовта на тази дата, но малцина знаят, че това е денят на успението на човек, благодарение на когото днес можем писмено да си честитим Свети Валентин и Трифон Заарезан.

Параклисът и гробът на св. Константин-Кирил Философ се намират в базиликата „Сан Клементе“ (на италиански: Basilica di San Clementе) – една от титулярните християнски базилики в Рим, разположена на около 10 минути пеша от Колизеума.

Осветена е в памет на четвъртия римски папа – свети Климент. В базиликата на 14 февруари 869 г. е погребан св. Кирил Философ.

Пазарджиклийката Катя Калеева е редовен посетител в базиликата на днешната дата, по професия тя е учителка и тачи паметта на Константин – Кирил Философ.

Базиликата „Сан Клементе” е на три нива, като две от тях са под земята.

На най-ниското се намира антична сграда от І век направена върху изгоряла през 64 г. по време на Нероновия пожар постройка.

Второто (средното) ниво е християнска базилика от ІV век.

Третото ниво се състои от трикорабна базилика, изградена през ХІІ век с ниска камбанария и атриум. В Сан Клементе се виждат много от етапите на строителната история на Рим.

В най-ниската част на базиликата са открити и отворени за публични посещение остатъци от езически митреум от 2 век с олтар на бога Митра.

Първата църква на това място е била устроена в дома на римския консул от 95 г. Тит Флавий Клемент, внуков племенник на император Веспасиан, който според римската църковната традиция е свети Климент.

През 6 век на мястото на древния храм е издигната величествена базилика, в която са запазени фрески с теми от живота на св. Климент.

През 861 г. св. Кирил Философ намира тялото на Св. Климент в Крим. Шест години по-късно той и Методий са поканени от папата в Рим и вземат останките на св. Климент с тях. Тялото на св. Климент е тържествено препогребано в Сан Клементе.

Година по-късно Кирил умира в Рим. Методий иска позволение да вземе тялото в Гърция, но папата отказва и тогава Методий измолва Кирил да бъде погребан в Сан Клементе. По време на Френската революция тялото на св. Климент е преместено и се изгубва.

По-късно доминикански монаси намират парченце от него и то е поставено отново в Сан Клементе.От тази първа базилика е останала криптата, в която се намира гробът на равноапостола св. Константин-Кирил Философ (погребан там 869 г.).

Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. там е поставена мозайка, подарък от Българската православна църква, с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език.

При гроба редовно се извършват молебени и литургии, често в присъствието на държавни глави и политици от славянските страни.

През 1084 г. южната част на Рим е разграбена от норманите под предводителството на Робер Жискар. Петнадесет години след това настоятел на Сан Клементе става папа Паскалий II и отново построява наземната част на базиликата. Нейното главно украшение е забележително съхранена мозайка от 13 век.

В един от параклисите до олтара се намира картина, изобразяваща папа Адриан II, който посреща Кирил и Методий в базиликата Санта Мария Маджоре и освещава славянската азбука и написаните на нея книги.

При изграждането на новата сграда средното ниво е засипано, а най-горната част на базиликата от ІV в. е разрушена при заравняването, в резултат на което най-горния ред стенописи са запазени на ниво до пояса на фигурите. Понастоящем изградения през ХІІ век храм включва комплекс от вътрешен двор ограден с колонада, с малък фонтан, от който се преминава в трикорабна базилика дълга 45 м и широка 25 м.

В края на стената на вътрешния двор до базиликата е изградена ниска камбанария.

През 1719 г. Карло Стефано Фонтана завършва новата фасада в стил барок.