Данъчната служителка Ренета Иванова, която бе хваната с 2 000 лева подкуп, получи присъда от 2 години условно, с 4 години изпитателен срок.

Припомняме, че по време на разпоредителното заседание Иванова призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Защитата на бившата данъчна поиска от съда делото да тръгне по реда на съкратеното съдебно следствие.

Иванова е с чисто съдебно минало, направила е пълни самопризнания и е съдействала на разследващите. Не на последно място трябва да се обърне внимание на причината, за да се стигне до тук. По време на престъплението, Иванова е била в много тежко финансово и социално положение. Била е притисната в ъгъла. Клиентката ми е с безупречна характеристика. За нас се касае за един епизодичен инцидентен случай”, заяви адвокат Колчева. Тя поиска от съда алтернативно наказание от лишаване от свобода, а именно административна санкция – глоба.

„Съжалявам за случилото се. Бях в много сериозно положение. При други обстоятелства никога не бих го направила”, бяха последните думи на Ренета Иванова.

61-годишната Ренета Иванова е арестувана при акция на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив в момент на взимане на подкуп на 24 февруари миналата година. Историята е започнала, когато представител на търговско дружество за онлайн търговия на дрехи е подал сигнал срещу служителката. Тя е поискала сума 4000 лева, за да „оправи“ проверката.

Изтъкнати са проблеми при отчитането на данъчните фактури, в резултат на които за търговското дружество би последвала проверка от НАП. След подадения сигнал за изнудването е започнато е досъдебно производство. От дружеството са се разбрали с данъчната служителка да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите.

Тя се е състояла в района на търговския обект, като жената е получила 2000 лева, което е половината от исканата сума. В този момент и е арестувана. 

Ренета Иванова е родом от Батак, но живее със семейството си в Пещера. Работи в НАП от самото му основаване. В Пловдив е от 2010 година. Служителите й я описват като комуникативен и добър служител. Преди няколко години обаче животът й нанася няколко неочаквани удара. Единият й син развива тежко заболяване, за което се изисква много скъпо лечения. Тя самата преживява тежка катастрофа. Автобусът , с който се прибира към Пещера пада в дере и тя получава сериозни травми. Повече от половин година е в болнични. 

Заради скъпата терапия на сина си започва да взема заеми от познати и тегли бързи кредити.