Според националния здравен план масовото ваксиниране срещу коронавирус в България трябва да започне през април. Как ще се случи това?

Още от края на януари всеки български гражданин на възраст над 16 г. има право да заяви в кабинета на личния си лекар своето желание да се ваксинира. Националният план първоначално предвиждаше да имаме и избор за това каква ваксина да ни бъде поставена, но реалностите сочат, че ще бъдем ваксинирани с ваксината, която в момента е налична. На този етап в страната ни се поставят два вида ваксина Pfizer/BioNTech и ваксината на Моderna.

Различните ваксини изискват различни условия за съхранение и транспорт. Известно е вече, че за първия одобрен препарат са необходими специални фризери. Цените също са различни.

Данните, които получихме, показват, че България е заложила на ваксините, които се съхраняват по-лесно. Въпреки че цените официално са конфидециални, вече е известно, че ваксината на AstraZeneca е няколко пъти по-евтина от тази на Pfizer/BioNTech. България е заложила и на по-евтините. Първите одобрени препарати обаче не са от тях и затова България дълго ще продължи да чака по-големи доставки. Но пък ако имате късмет ще ви поставят от ваксините, които вече се прилагат в цял свят.

Тежестта с масовото ваксиниране ще падне върху личните лекари, тъй като именно те трябва да изготвят списъците на чакащите, а след това да ги изпратят в РЗИ. На база на тези заявки ще бъдат направени и доставките от Регионалната здравна инспекция. Приоритет при ваксинирането имат пенсионерите и хронично болните, едва след това ще се пристъпи към ваксинирането на всички останали.

Естествено възниква въпросът – кога ще бъдат ваксинирани желаещите, като се има предвид, че в пациентските листи на някои от GP- тата има над 3000 пациенти. Ако хипотетично приемем, че всички те искат да бъдат ваксинирани, личният лекар или не трябва да приема пациенти в продължение на 750 часа (това е времето, което му е нужно, за да ваксинира всички без почивка за храна и сън), или трябва да наеме човек, който да се занимава с ваксинирането.

След като бъде ясно колко човека искат да суе ваксинират личният лекар трябва да им направи график, като всеки от пациентите трябва да бъде там десетина минути по-рано, за да не се губи време, ако предходният записан не е дошъл по някакви причини.

Петнадесет минути трае процедурата преди поставянето на ваксината, тъй като всеки трябва да бъде запознат с възможните странични ефекти и да подпише декларация за съгласие. Ваксинираният трябва да остане в рамките на здравното заведение и петнадесет минути след това, за да може да се реагира, ако прояви алергична реакция или друго след като приеме първата игла.

Ако бъде ваксиниран с Pfizer/BioNTech ще се върне за втората доза след 21 дни, ако е приел Моderna, след 28 дни.

Не се изисква налагането на хранителна диета преди ваксинацията, важно е в момента на ваксинация да сте здрави и да нямате температура. Поддържането на добра хидратация преди ваксината се насърчава за хора, които са склонни да се чувстват замаяни от ваксини или уплашени когато им поставят инжекция.

Антипиретици, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да се използват след ваксинация за лечение на треска или локален дискомфорт, казват лекарите.

Всички ще получат карта за ваксинация, която включва номера на партидата и името на приложената ваксина, заедно с напомняне за получаване на втората доза. Тези, които отиват за втората си доза, ще трябва да носят тази карта със себе си. Данните за ваксинацията също се записват от доставчика на ваксини и се съхраняват по електронен път.

Въпреки че мнозина изобщо нямат странични ефекти, някои по-млади хора с по-здрава имунна система често имат по-силен имунен отговор на ваксината, който може да се прояви под формата на странични ефекти, включително умора, мускулни болки и болезненост на мястото на инжектиране. В предишни изследвания „тези над 55 години са имали по-малко реактогенност, тъй като имунната им система не е толкова енергична, колкото тази на по-младите индивиди“. Тези, които преди това са преболедували Covid, също могат да имат по-силен имунен отговор.

Лекарите казват, че вероятно има известна защита от първата доза, но тъй като по-голямата част от участниците в изпитванията на ваксините Pfizer и Moderna са получили две дози, все още няма достатъчно данни, за да се каже окончателно колко голяма е защитата и колко дълго ще трае.

Втората доза дава възможност на имунната система да осигури дълготрайна защита. Лекарите настоятелно препоръчват да се направят и двете дози ваксини в препоръчаната времева рамка.

Отнема време на тялото ви да изгради защита след всяка ваксинация, двустепенните ваксините може да не ви защитят до седмица или две след втората доза. Защитният ефект започва да се наблюдава две седмици след втората инжекция на ваксината. Минималното проследяване за участниците във ваксинното проучване е било осем седмици и информацията за продължителността на защитата ще се трупа с течение на времето.

Предпазните мерки, включително носенето на маски и стоенето далеч от другите, са важни дори след като сте били напълно ваксинирани, тъй като ваксините не са 100% ефективни.. Изпитанията показват, че Pfizer има 95% ефективност, докато Moderna има 94,1%. 

Все още няма достатъчно доказателства за това дали ваксините предотвратяват асимптоматична инфекция и предаване на коронавирус от ваксиниран на здрав човек.

Компаниите казват, че текат изследвания, за да се определи отговорът. Без ваксини, изследванията предполагат, че асимптоматичното предаване на коронавирус, който причинява Covid, е отговорно за около една четвърт от инфекциите.

До момента общопрактикуващите лекари нямат яснота за реда, по който ще извършват имунизациите.

Личните лекари настояват за изброяване на противопоказанията на ваксините в документ на български език. Питат и за процедурата на действие – какво се случва в ситуация, в която първата доза е поставена, а междувременно пациентът се разболява; как се процедира при закъснение за поставяне на втора доза и т.н.

Личните лекари искат Министерството на здравеопазването да им предостави ясни изисквания за съхранение на ваксините, както и методологично описание на поставянето на препаратите в амбулаторни условия.