Ние се развиваме като успешен модел, който се мултиплицира и става успешен модел за страната

С бляскава церемония в ДКТ „Константин Величков“ тази вечер бяха отличени най-добри спортисти в общината за изтеклата 2020 г., когато градът ни беше определен за Европейски град на спорта.

Спортист на годината за 2020 е седемнадесетата в световната ранг листа – бадминтонистката Гергана Павлова от СК „Бадминтон скуош клуб“, решението на жури съставено от шампиони бе обявено тази вечер по време на церемония, която се състоя на сцената на ДКТ „Константин Величков“ в Пазарджик.

„На първо място искам да благодаря на треньора ми Неделчо Кесов, на г-ца Камберова, на кмета г-н Тодор Попов, на журито, което ме е избрало, защото това са велики спортисти. Благодаря на родителите и съотборниците ми, затова че ми помагат да постига все по-високи и високи върхове. „

Треньор на годината стана Неделчо Кесов, който е „виновен“ за успехите на Гергана Павлова. „Искам да благодаря на моята състезателка, която е много трудолюбива и изпълнителна, да благодаря на г-н Попов и г-ца Камберова за атмосферата, която създават, за да бъдат оценени усилията на всички спортуващи в нашия град. Благодаря и на комисията, на хората от клуба, защото без тях не може да съществува нашия спорт . Да бъде година без контузии и с все повече златни медали за всички. “ – пожела Неделчо Кесов.

2. Мариян Палев, СК Кодокан, джудо – „Благодаря на Спортното училище, на общината, на моите треньори и на моето семейство“ – заяви след награждаването си състезателят.

3. Васил Попов, СК Печенеги, колоездене

4. Дара Стоянова, СК Диляна прима, художествена гимнастика

5. Виктория Александрова/Иво Тодоров – спортни танци (СК Импулс)

6. Михаела Стефанова – фехтовка

7. Борислав Палашев, СК Палашев – триатлон

8. Емил Грозданов, СК Шампион – модерен петобой

9. Александър Рибников – Спартак – кикбокс

10. Сами Жихад Далли – шотокан карате до (СК Тонус – спорт)

Отбор на годината без нито една загуба – Баскетболен клуб „Хебър“ , Тодор Паунков – капитан на отбора, заяви: За нас е чест, че сме удостоени с тази награда, благодаря на всички момчета, на г-н Т.Попов и г-ца Камберова, надяваме се, че тази година ще е също така успешна.

Спортист на публиката – Мариян Палев от СК „Кодокан, джудо

Наградените в малките възрастови групи са:

Габриел Петров, фехтовка, СК Пентатлон

Томас Григоров, плуване, СК Шампион

Елеонора Спасова и Николай Цанев, СК Импулс

Никола Марков, Кодокан, джудо

Теодора Павлова, бадминтон, Бадминтон скуош клуб

Петя Пашова, СК Мустанг

Георги Итов, СК Торнадо, Карате киокошинкай

Веселин Чавдаров, Моделяхт клуб, корабомоделизъм

Александрина Митева, СК Диляна – прима , художествена гимнастика

Валери Петров, СК Марица, бокс

Ивелина Тонова, карате , СК Тонус – спорт

Даниел Маринков, карате, СК „Спартак“

Красимир Георгиев, СК „Палашев“, триатлон

Кирил Гребчев, СК Делфин, плуване

Летисия Пиронова, СК Диляна прима, худ. гимнастика

Ирина Овчарова, София Пеева и Галина Гергова, СК „Диляна прима“

Даниела Теодосова, СК Печенеги, колоездене

Александър Сърнов, СК Шампион, плуване

Емил Кондев, СК Шампион, плуване

Най-напред спортистите и публиката в театъра бяха бяха поздравени от председателката на сдружение „Пазарджик спортува“ – Ренета Камберова. Тя съобщи, че през изтеклата година в Пазарджик са били проведени общо 58 спортни събития, а 114 спортисти бяха наградени през годината, всеки от тях е републикански шампион в своята възраст.

Огромен брой са медалите завоювани от нашите спортисти – 1071 медала, от тях 432 са златните. „От свое име искам да благодаря за прекрасната ни съвместна дейност, защото спортът създава успешни хора“ – заяви в приветствието си Ренета Камберова, която бе окачествена и като двигател на спортните изяви в областния град.

След това на сцената бе поканен кметът Тодор Попов. „Споделям това, което мисля и чувствам в този момент – за мен вие всички сте шампиони, днес е важен ден, защото награждаваме нашата градска гордост, вие сте важен инструмент и моделирате визитката на нашия град, хората, с които се гордеем. Изпълнен съм с чувство на гордост, защото заедно постигнахме всичко това през годините.

Ние се развиваме като успешен модел, който се мултиплицира и става успешен модел за страната. Трябва да развиваме спорта, без значение, какъв е той – професионален или любителски, важно е човек да спортува. Благодаря на журито, което определи победителите, това са хора, които са ни карали да настръхваме пред телевизионните екрани, с това което са постигнали, тези хора са от нашия край, заемат важно място в социалната йерархия и са накарали стотици други да им подражават и да искат да станат шампиони.

Моята амбиция стига още по-напред.

Ние винаги сме били спортен град, шампионски град и съм горд, че няма друг град в страната с толкова медали по време на пандемия, няма друг град, който си поддържа представителните отбори и те да са така напред в класацията, няма друг град, които да има толкова спортуващи деца и толкова поддръжка от общината.

Искам в следващите години да бъдем №1 във всичко – волейбол, футбол, баскетбол, индивидуални спортове – джудо, карате, худ.гимнастика, колоездене и т.н. Искам от вас да оценяте това, което се прави от нас, от вашите треньори, от вашите родители, ще имате най-добрите зали и подкрепа във всяко едно отношение и това да ви доведе до необходимата амбиция, защото нещото, което може да те направи голям е амбицията. Питайте къде е тренирал Серафим Тодоров, Георги Мъхов, Георги Георгиев, Ренета Камберова…

Това, което имате сега, млади приятели, не е даденост. Искам да сте още по-амбициозни, още по-мотивирани и още по-отдадени. Това очаквам от вас през следващите години. Гордостта ни в момента е плод на всички взаимни усилия – на състезателите, подобряването на базата, треньорите, финансите инвестирани във вас от общината и от вашите родители, състезанията.

Горд съм, защото сме написали правилната рецепта и знаем как да катализираме тези процеси, затова – нищо друго освен първото място не трябва да ни задоволява. Поздравявам всички номинирани, треньорите и родителите им, съпричастните към спорта, за мен ще бъде чест да наградя всеки един от вас, зад тази награда стои труд, жертви, много безсънни нощи, притеснения и преодоляване на страхове, лишения и мотивация.

Когато човек е мотивиран и работи професионално постига това, което иска. Всички преди няколко години бяха скептични – няма база, няма зали, като имаме амбиция и си повярваме – можем.“ – каза Тодор Попов.

Нова зала в Спортното училище и обновена в Зоната на здравето ще очакваме през тази година. До 1 юни ще е готов и басейнът в Зоната на здравето, зала Хебър ще бъде пълно реновирана, волейболни и баскетболни игрища ще бъдат създадени в града, стана ясно от визионерската реч на кмета Тодор Попов.

Лазар Вълчев и Александър Иванов бяха водещи на церемонията „Спортист на годината 2020“, а представителният камерен състав на Симфоничен оркестър – Пазарджик стартира вечерта с вдъхновяващата „Малка нощна музика“ на Волфганг Амадеус Моцарт.

Номинациите бяха по предложение на спортните клубове въз основа на постиженията на състезателите през изминалата година. Общо номинираните са 22-ма спортисти в 12 вида спорт.

Специална комисия от легендарни шампиони от Пазарджик и региона имаха нелеката задача да гласуват в анкетата „Спортист на Пазарджик за 2020 година“. Те са Борислав Гидиков (Олимпийски шампион Сеул 1988, вдигане на тежести), Георги Мърков (Олимпийски шампион Мюнхен 1972, борба кл. стил), Гинка Гюрова (Олимпийски сребърен медалист Монреал 1976/Москва 1980, гребане – четворка скул), Серафим Тодоров (Олимпийски сребърен медалист Атланта 1996, бокс), Георги Георгиев (Олимпийски бронзов медалист Атина 2004, джудо) и Ренета Камберова (Олимпийски бронзов медалист Рио де Жанейро 2016, художествена гимнастика).