На тържествена церемония в ДКТ „Константин Величков” бяха връчени наградите „Спортист на годината – 2020” на Община Пазарджик.

На церемонията присъстваха олимпийските ни шампиони Серафим Тодоров (Атланта 1996, бокс), Георги Георгиев (Атина 2004, джудо)  и Ренета Камберова (Рио де Жанейро 2016, художествена гимнастика) – част от звездното жури, което класира най-добрите спортисти на Пазарджик.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов благодари на спортистите, на техните родители и треньори за усилията, които полагат и ги поздрави за успехите им. „Спортът е важна сфера, важен инструмент, с който да моделираме това, което искаме – а именно шампиони, успешни хора, хора, които ще бъдат визитката на нашия град и хора, с които ние заслужено се гордеем. Надявам се всички Вие да се чувствате важни, значими и успешни, да се чувствате оценени, да усещате, че сте хора, които правят нещо важно – не само за себе си, не само за родителите си, но и за цялата наша местна общност. Гордея се с това, което постигнахме през годините. Ние все повече се развиваме като успешен модел, който се мултиплицира и става модел за подражание в страната и все повече млади хора поглеждат към спорта, без значение дали е масов, професионален, аматьорски, ученически, учителски, работнически или какъвто и да е, важно е човек да спортува”, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той подчерта, че всички трябва да сме горди с това, че няма друг град, в който да има талкова медали в година на пандемия, да има толкова много спортни клубове, толкова много спортуващи деца и толкова много подкрепа от общината за клубовете в продължение на много години.

„Това е похвално, но не е достатъчно. Искам да бъдем номер едно във всичко, трябва да имаме мотивацията, амбицията, куражът да го поискаме, да го заявим и да го постигнем. Трябва да сме номер едно във всички спортове”. Тази цел постави кметът пред успешните млади спортисти на Пазарджик и им обеща, че ще имат най-хубавите спортни зали и спортни терени. До края на годината в Пазарджик ще има още две нови зали, съобщи кметът. До Великден ще е готова залата в Спортното училище, а  през април ще започне ремонтът и до края на годината ще е готова залата в Зоната на здравето. Следващият месец ще бъде избран изпълнител на олимпийския открит басейн и той ще е готов още тази година, а догодина – малкият басейн. През 2022 г. е планирано пълно реновиране  на зала „Хебър”, както и на Стадиона –  той ще стане комплексна зона за спорт с волейболно и баскетболно игрище и лекоатлетическа писта. През 2023 г.  външните площадки при ЛИДЛ ще станат част от залата за волейбол  и ще бъде обновен стадиона в кв. „Младост”.  Ще бъдат монтирани нови съоръжения на открито за масов спорт. „Всичко това го правим така че след 2-3 години да се видим още по-успешни, още по-горди от това, което сме свършили и удовлетворени, че сме реализирали мечтата си Пазарджик да се развива успешно и да се гордее с постиженията на хората, които живеят в него.”, заяви Тодор Попов.

10-те най-добри спортисти на Община Пазарджик 2020г.

  1. Гергана Павлова– СК “Бадминтон скуош клуб”
  2. Мариян Палев  –СК  “Кодокан” – джудо
  3. Васил Попов – СК „ Печенеги“
  4. Дара Стоянова – СК „ Диляна Прима“
  5. Виктория Александрова и Иво Тодоров – СК „ Импулс“
  6. Михаела Стефанова“ – СК“ Пентатлон“
  7. Борислав Палашев – СК „ Палашев“
  8. Емил Грозданов – СК „ Шампион“
  9. Александър Рибников – СК „ Спартак“
  10. .Сами Жихад Далли –  СК „ Тонус спорт“

Треньор на годината е Неделчо Кесов – СК “Бадминтон скуош клуб”.