Автор: Марияна Ешкенази, преподавател в НУ „Отец Паисий“

Урок по родолюбие, посветен на  148 години от героичната гибел на Апостола на свободата, проведоха учениците от 2 Б клас на Начално училище „Отец Паисий“ – Пазарджик. Левски е Апостолът на България, Левски е  най-чистият, смел и достоен българин, той е иконата на българския народ, Левски е борец за правда и за свобода, Левски е героят, който живее в паметта на народа… 

Учениците имаха своите определения за Васил Левски, дадени в патриотичния им урок. Инициативата бе реализирана във връзка с работата на класа по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул – „Библиотеките като образователна среда“, съвместно с РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик и премина под мотото „Моята първа книжка за Апостола“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В седмицата посветена на Апостола на Свободата второкласниците събираха материали, изучаваха живота и делото на Левски, рецитираха стихове, рисуваха портрета му, писаха съчинения, създадоха първата си книжка с образи, мисли и факти, посветени на живота и делото на Апостола, твориха.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изследователската им дейност бе насочена към работата на Левски като учител и дейността му по организиране на революционни комитети в  Пазарджишко. От предварително подготвените материали бе изработен лап-бук, свързан с живота и делото на Дякона, който бе подарен на РБ „Н. Фурнаджиев“.

Учениците писаха в своята първа книжка думите прозрения на Апостола, издържали изпитанията на годините и превърнали се в наш национален опит, традиция и завет.

Историята „влезе” в класната стая и дирята, която остави с името на Левски,  е ярка, неизлечима. Урокът по родолюбие остана в сърцата и мислите на малките ученици, приемайки Левски като знаме на всяко ново българско поколение.