Добре оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана бе разбита от полицията в с. Калугерово. На брифинг, който се състоя днес и на когото присъстваха апелативният прокурор Тодор Деянов, наблюдаваш прокурор от Окръжна прокуратура – Пазарджик и шефът на ОДМВР – Ивайло Тишев, бе оповестено, че става дума за организирана група, която е ползвала съвременни технологии за отглеждане и сушене на дрога. Пръв новината обаче туитна главният прокурор Иван Гешев.

Той илюстрира акцията и с тези две снимки.

От брифинга стана ясно и това, че освен дрогата, криминалистите са се натъкнали и на компютри за „копаене“ на биткойни. Фирмата собственик на обекта е на напълно легитимна, със седалище в Свищов.

Дрогата е открита съвсем случайно, тъй като в пожарната пристигнал сигнал за пожар в помещение, в което има техника за копаене на биткойни.

Машините за криптовалута обаче се оказали само прикритие, защото на горния тавански етаж в добре прикрити помещения били открити млади растения, както и сушилня. До тях се стигало през врата, която била прикрита с портманто.

В помещение за преобличане на персонала.

Месечните сметки за ток на „копачите“ възлизали на суми от 6000 – 8000 лв., а те си плащали редовно на ЕВН, стана ясно от брифинга.

Оранжерията е била склад за зеленчуци, а от пет месеца е отдадена на софийска фирма с предмет на дейност интернет и компютърни услуги. Под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пазарджик е проведена акция и е установено, че в тази база се отглеждат наркотици.

Установено е до тук, че отделно от това помещение има и друго за съхраняване на суха маса – 1100 свежи растения , 33 кг. е сухото вещество до 500 000 лв. струва тази продукция. Съоръженията за отглеждане също са на стойност от 100 000 лв.