Пандемията и мрачното време не попречиха на пазарджиклии да почетат 148-та годишнина от смъртта на величавия революционер Васил Левски. Точно в дванадесет часа днес започна възпоменателното събитие, което за пореден път ни върна към подвига на карловеца, оставил дълбока диря във всяко българско сърце.

Преди началото на рецитала на актьорите Димитър Терзиев, Захаринка Терзиева и Тодор Кайков, цветя пред паметника на Апостола поставиха децата от Частна детска градина „Доброта“. Техните учители им разказаха за живота и делото на Васил Левски, и нагледно им дадоха урок по родолюбие.

Десетки граждани донесоха цвете за Апостола на свободата, сред тях бяха кметът на Пазарджик – Тодор Попов, областният управител Стефан Мирев, народната представителка Надя Клисурска, представители на различни институции, общински съветници, много ученици и учители.

„Васил Левски винаги е обединявал хората, защото е един огромен идеал“. – коментира представителка на местен пенсионерски клуб. – „Болно ми е, че тази година и той се превърна в повод за разделение на хората, сега се скараха дали да го почитат на 18 или 19 февруари. Толкова ми е тъжно, че хората се впиват във формалности, а забравят най-главното, че Васил Кунчев е жертвал себе си с надеждата, че днес ние ще следваме заветите му. Вместо да изградим лелеяната от него „чиста и свята република“, се надпреверваме да се изяждаме едни други, да злословим и да завиждаме…В дни като този просто трябва да помълчим и да си спомним, какво ни каза този великан…“