Постарахме се да ви представим всички партии и коалиции, които ще се борят за нашето одобрение и подкрепа по време на изборите на 4 април.

Заедно с известните имена на политически формации отново ще се наложи да се чудим и питаме – „Тези кои бяха?“ Представяме ви и известните, и позабравените, и новите.

През идната седмица ще стане ясно и какво ни предлагат тези партии като възможност за избиране в областта.

Партии регистрирани в ЦИК за предстоящите парламентарни избори

1.„Републиканци за България“ с лидер Цветан Цветанов

„Тръгваме със сериозни намерения – да сме незаобиколим фактор в следващия парламент. Другата седмица започваме представянето на програмата си онлайн. Ще започнем със съдебната реформа и с рефомите, касаещи българите в чужбина.“ Това заяви лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов след регистрацията им в ЦИК за предстоящите избори на 8 февруари.

По думите му са събрали над 32 000 подписа, а това ще им даде над 1%.

„Това, което правим е да посетим нашите структури във всяка община. Ние ще подходим иновативно и ще имаме youtube канал, за да можем да посетим всички общини и онлайн, ако не можем заради мерките, свързани с коронавируса“, категоричен бе той.

„Ние сме първата политическа партия, която се регистрира днес. Готови сме. Започваме да изпълняваме всичките си набелязани точки по програмата. Скоро ще поканим всички медии на откриването на офиса на централата ни, където кипи всичкият ни труд“, заяви Цветанов.

2.„БСП за България“ с лидер Корнелия Нинова

10 000 подписа внесе лидерът на социалистите Корнелия Нинова, придружена от цялата парламентарна група. За коалиции ще се решава след  вътрешно допитване в партията, обяви Нинова.

„Няма да допуснем лобистки, групови или частни интереси да изкривят волята на хората, които са ни овластили, при сключване на управленска и следизборна коалиция. Думите ми вече са доказани във времето и в практиката. Въведохме прекия избор, ще продължим с тази политика. Смятам, че хората, които ни овластяват, трябва да решат каква власт искат“, подчерта тя.

3. ДПС с лидер Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ: Тези избори ще определят посоката за развитие на България

„Тези избори ще определят посоката за развитие на България доколко ускорено и догонващо ще се развива страната или ще продължаваме да затъваме. За да се развиваме ускорено и догонващо обаче има една задължителна предпоставка, а тя е да възстановим нормалността, да възстановим демокрацията, за да възстановим държавността и авторитета на органите и институциите в държавата“, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг след като ДПС внесе документи в ЦИК за регистрация за участие на предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Той определи предстоящите избори като едни от най-важните след 1989 година и допълни, че основна цел на ДПС е да постигне добър резултат, за да възстанови нормалността в политиката и демокрацията в страната. Тъй като оценката на ДПС за състоянието на демокрацията в България и начина на правене на политика към настоящия момент не е много добра. Карадайъ припомни, че ДПС има ясна Програма за ускорено и догонващо развитие на страната.

И допълни, че „последните 4-5 години повтаряме нашите приоритети и сме призовавали всички отговорни политически сили да седнем на масата и на базата на партийните ни приоритети, да определим приоритетите на страната. За съжаление това не се случи, но за наша гордост виждаме, че нашите приоритети са вече приоритети на ЕС и ние като част от ЕС ще трябва да ги реализираме и в България.

Така че всеки един, който носи отговорността да се развива ускорено и догонващо България, и споделя и европейските приоритети е потенциален партньор на ДПС“.

4. ВМРО с лидер Красимир Каракачанов

ВМРО с регистрира в ЦИК за участие в предстоящите на 4 април избори. Документите бяха внесени от Юлиян Ангелов.

Този път воеводите ще се явят сами на вота, а не в коалиция с НФСБ.  

„Мисля че ВМРО може да излезе пред обществото с гордо вдигната глава, защото малко са политическите формации, които, когато са били на власт, могат да излязат, да си покажат програмата отпреди изборите и да кажат, че почти всичко обещано са го направили“, коментира преди време лидерът на воеводите Красимир Каракачанов.

5. „Атака“ с лидер Волен Сидеров

Регистрацията на Атака не мина и без скандал – лидерът на партията Волен Сидеров влезе в пререкания със служителите на НСО, които не поискаха да допуснат медията му “Алфа Атака” да заснеме подаването на документите в изборната комисия. След дълги разправии в сградата бе допуснат оператор на телевизията. Два пъти повече от нужния брой подписи внасят представителите на партията, за да регистрират “Атака” за изборите, каза Волен Сидеров на влизане. “Дано не ги отхвърлят, защото очаквам всякави мръсни номера”, каза още той и напомни позицията си, че съставът на ЦИК трябва да бъде сменен, защото е приел решение, което Върховният административен съд отхвърли. Така партията остава без представители в РИК, защото е изключена от “Обединени патриоти”, където бе заедно с НФСБ и ВМРО.

6. „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов

Партията „Има такъв народ“ внесе 4000 подписа в Централната избирателна комисия, за да се регистрира за участие в парламентарния вот на 4 април. Заместник-председателят на партията Тошко Йорданов изрази надежда за активно участие в изборите, за да се преодолеят евентуални манипулации:

„Очаквам хората да излязат да гласуват масово, за да бъдат изборите максимално честни. При масово гласуване изборите ще бъдат по-честни, отколкото при слаба избирателна активност предвид машинациите, които ще правят управляващите“.

7.„Българска прогресивна линия“, с лидер Красимир Янков

8.„Възраждане на Отечеството“ е партията на русофила Николай Малинов

9. АБВ с лидер Румен Петков

Над 3100 подписа внесоха в ЦИК от политическа партия АБВ, за да се регистрират за участие в парламентарните избори. Партията ще се яви сама на изборите. Основната амбиция е да се върне нормалността в обществото ни, а председателят на АБВ Румен Петков няма да е кандидат за депутат.

Според Петков не е прилично хора с биография като неговата да са за пореден път кандидати, а смисълът на една политическа партия не е да реализира своя председател. В листите има много хабилитирани преподаватели, професори и доценти, каза Петков.

Доцент Атанас Мангъров също е в тях. Мангъров каза, че е имал предложения и от други партии, но е избрал АБВ. Той остава кандидат-депутат, въпреки възраженията на президента Георги Първанов.

 10.“Възраждане“ на Костадин Костадинов

11.„Глас Народен“ на певеца Светослав Витков

„Нашата цел не е на всяка цена да влезем в парламента, защото влизайки там, партиите БСП, ДПС и ГЕРБ имаха на последните избори около 80%, всяка друга формация, дори Слави Трифонов да влезе с над 10% резултат, преди ДПС да са, това няма да промени конюнктурата на статуквото в Народното събрание“. Витков каза, че програмата им вече е актуализирана за новите избори.

12.„Консервативно обединение на десницата“КОД на бившия здравен министър Петър Москов

Регистрирани за участие в изборите са и по-непопулярни формации

13. Партия МИР с лидер Симеон Славчев,

през февруари месец 2020 г. партия МИР обявява за своя и за кауза провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване и стартира протест и палатков лагер пред Министерски съвет.Партия МИР взима активно участие в антиправителствените протести през лятото на 2020 г. През януари месец 2021 г. участва на консултациите за честни и прозрачни избори при президента Румен Радев.

14. Партията на Зелените с лидер Владимир Николов

15. Партия „Пряка Демокрация“ с лидер Петър Клисаров

16. Партия „Правото“ с учредител Мария Колева

17. Партия „Български земеделски народен съюз“ на бившия министър на отбраната Николай Ненчев

18. Партия „Български национален съюз „Нова Демокрация“ на Боян Станков-Расате

19. Партия „Движение на непартийните кандидати“ на Минчо Куминев

20. Партия „Българско национално обединение – БНО“ на Георги Георгиев

21. Партия „Нация“ на Кирил Гумнеров

22. Партия „Български съюз за директна демокрация“ на Георги Неделчев

23. Партия „Благоденствие-Обединение-Градивност“ на Иван Габеров

24.Партия „Общество за Нова България“ на Калин Крулев

Коалиции

25. „Демократична България“, в което влизат „Да, България“, ДСБ и Зелено движение

„Внесохме 9999 подписа, четири хиляди от тях бяха електронни. ЦИК не прие електронните подписи – България стои в хартиената епоха. ЦИК не са част от дигиталната епоха“, заяви след внасянето на документите съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

„Ключовите ни приоритети са съдебна реформа, електронно управление, радикална модернизация и премахване от политиката на ключови фигури. Тръгваме към изборите с намерението да обърнем посоката на развитие на страната“, съобщи още Иванов.

„И промяна на икономиката. Корупцията души държавата ни. На година се крадат по 10 млрд. лв. от България“, допълни ген. Атанас Атанасов.

Атанасов обяви, че ДБ иска промяна и благодари на привържениците, които са стояли 24 часа пред ЦИК, за да може партията да е първа.

26. Коалиция между ГЕРБ и СДС

ГЕРБ и СДС внесоха 9999 подписа в Централната избирателна копмисия (ЦИК) за регистрация за предстоящите парламентарни избори.

Документите бяха прети без забележка и очакваме решението на ЦИК за регистриране, заяви административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов.

Показахме воля да градим България и да постигаме видими резултати. В годините, в които управляваме доказахме, че нашата рецепта за успех е „работа, работа, работа“, посочи от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Дариткова съобщи, че вече е готов медицинският протокол за гласуване в условията на пандемията от коронавирус.

Нашият апел е за масово участие в изборите, заяви още тя.
Дариткова добави, че се борят за доверието на гражданите и посочи, че предизвикателството за тях е провеждането на изборитев епидемична обстановка. Тя обяви, че Бойко Борисов ще бъде водач на листа. По думите ѝ до седмица ще са ясни номинациите на кандидат-депутатите и кой коя листа ще оглави.

Нашият основен опонент и на тези избори е БСП, каза още Цветомир Паунов. За партньорства ще говорим, когато видим какъв ще бъде вотът на българските избиратели и конфигурацията в бъдещия парламент, добави той пред медиите.

„Целта е да обединим десния вот, защото според социолозите ГЕРБ/СДС се очертава единствената дясна формация – категорично проевропейска, пронатовска, която няма да допусне отново във властта прокремълската БСП и нейните сателити“, заяви лидерът на СДС Румен Христов.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов заяви, че структурите на партията им са в изключително добра кондиция и са амбицирани да покажат много добър резултат на предстоящите избори. „Всичко това ни дава увереност, че коалицията между най-голямата политическа партия и най-старата дясна партия, след демократичните промени в България, ще бъде успешна и тя ще бъде за доброто управление на страната и в интерес на българските граждани“, коментира той.

Паунов заяви още, че не се притесняват от партията на Цветан Цветанов и факта, че тя може да отклони много гласове от тях.

27. „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“

Според Валери Симеонов е рано да се говори за възможни следизборни коалиции за управление. Посочи обаче партиите, с които нямат допирни точки.

На първо място ДПС, имаме сериозни задръжки по отношение на БСП, но пак повтарям това е въпрос на бъдещи преговори. Важното е, че създадохме обща патриотична платформа, каза Симеонов.

Лидерите на новата коалиция не скриха амбициите си.

Да сме минимум трета политическа сила на тези избори и мисля, че през годините хората са показали, че има достатъчно патриотично мислещи хора, каза Марешки.

Той се похвали, че само за един ден са събрали 10 000 подписа в подкрепа на коалицията им, но в ЦИК са внесли 4200.

28. „Изправи се! Мутри вън!“,

която използва съдебните регистрации на три партии – създадената от Меглена Кунева „Движение България на гражданите“, „Движение 21“ на Татяна Дончева и Единна народна партия, чието най-известно лице е Мария Капон.

 Няма да могат да ни спрат да се изправим срещу Борисов и ГЕРБ, този път не само в София, а и в цялата страна, заяви Манолова и добави, че вчера управляващите са изтеглили нов дълг от 300 млн. лева.

Вече има алтернатива на модела на Борисов. Парите вече няма да следват Борисов, а хората. От Европа следващите години ще влязат 30 милиарда лева. Ще използваме тези пари за модернизация на икономиката, за подкрепа на малкия и среден бизнес и за повишаване на доходите на българските граждани. В нашия план са обикновените хора, категорична бе Манолова.

Манолова обяви част от предизборните обещания и те са: отмяна на данъка върху доходите до 650 лева, минималната заплата от 1000 лева и модернизация на малкия и среден бизнес.

29. Коалиция „Ние, гражданите“ – партия „Коалиция за теб България“ и партия „Българска демократична общност“

30. Коалиция „Движение Заедно за промяна“ – между партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“ – „БСДЕ“, партия „Европейска сигурност и интеграция“ и партия „Родолюбие 2000“

31. Коалиция „Граждани от Протеста“ партия „Българската левица“, партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“, партия „Съюз на свободните демократи“, партия „Българска земеделска партия“ и партия „Съюз на комунистите в България, представлявана от Светозар Съев.

Няма да участват

Регистрация е отказана на „България на труда и разума“, „Национално движение за стабилност и възход – НДСВ“, „Бригада“, Напред България“, Съюз за отечеството“, Средна европейска класа“, „Чест“, „Свобода“.

Партията на Божков чака регистрация на 1 март

Делото за регистрацията на партията на Васил Божков ще бъде гледано на 1 март от Върховния административен съд. Прокуратурата протестира решението на Софийския градски съд „Гражданската платформа Българско лято“ да бъде вписана в регистъра на политически партии, което не позволи на формацията да участва самостоятелно във вота на 4 април. 

Протестът беше очакван, защото прокуратурата поиска от Градския съд да не регистрира партията на разследвания за 19 престъпления Васил Божков. С три аргумента – въпросителни около проведено онлайн учредително заседание, сгрешени ЕГН-та на учредители и лого, наподобяващо на това на енергийна напитка.