Следващата седмица ще бъде седмицата на проясняване на картинката по отношение на кандидат-депутатските листи.

Девет дни преди крайни срок за регистрация на партиите в Районната избирателна комисия, кой ще води списъка на партийните избранници към депутатските банки в Народното събрание е пълна загадка. Изключение правят само БСП и ВМРО, които разкриха водачите си, а „столетницата“ и част от хората, които предлагат за избор на 4 април.

Общо 31 партии и 8 коалиции са регистрирани, а 6 партии не са допуснати за участие в изборите на 4-ти април, съобщиха през тази седмица от ЦИК. 

Отказите са заради липса на документи, непълноти и представени подписи без електронен вариант, обяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. Отхвърлените ще могат в тридневен срок да обжалват решението на ЦИК. 

Най-вероятно не всички от национално регистрираните партии ще имат листи в Пазарджик, но се очаква с интерес да видим кои ще са хората в листите на ГЕРБ, Да.България, Изправи се! Мутри вън!, Има такъв народ и ДПС.

Както е известно нашият избирателен район ще изпрати в 45-тото Народно събрание девет души.

Да си припомним какво се случи след предишните парламентарни избори.

На 2 април 2017 г. осъмнахме с имената на новите избраници, по време на тези избори за първи път се видя и каква е ролята на преференциите. Те напълно разбъркаха поредността на номерата и вкараха в Парламента най-предпочитаните кандидати.

Ето кои бяха те:

ГЕРБ – Екатерина Захариева, Димитър Гечев, Даниела Малешкова, Десислава Тодорова

БСП – Славчо Велков, Йордан Младенов, Надя Клисурска

Обединени патриоти – Проф. Станислав Станилов

ДПС – Сергей Кичиков

След сформирането на кабинета „Борисов 3“, Екатерина Захариева стана външен министър и освободи мястото си в Народното събрание, то бе заето от съпартийката ѝ от ГЕРБ – Десислава Костадинова.

Метаморфози претърпяха и имената от листата на БСП. Две години след началото на мандата Йордан Младенов спечели изборите за кмет на Пещера и на негово място в Народното събрание влезе Полина Шишкова, директор на дирекция в ЦКС до този момент. Малко по-късно Славчо Велков също напусна и бе заменен с Георги Вергиев. Така от първоначалния състав на избраните с преференции червени депутати остана само Надя Клисурска, която направи запомнящо се участието в отиващия си вече Парламент.

Нямаше изненади при депутатите на Обединени патриоти и ДПС, но пък ще има сега. Проф. Станислав Станилов няма как да води листата на ВМРО, тъй като беше представител на „Атака“. Листата на ВМРО ще води зам.-министърът Стефан Балабанов. ДПС също не са свалили картите и не е ясно кой ще бъде водачът им.

Вчера РИК Пазарджик започна да приема документи за регистрация на кандидати за народни представители в изборите за народни представители, насрочени за 04.04.2021г.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация на кандидатските листи за народни представители в изборите за народни представители, насрочени за 04.04.2021г. е до 02.03.2021г. – 17:00ч. включително. Документи се приемат всеки ден от 09:00 до 17:00ч. включително.

При установяване на непълноти или несъответствия в предложението и приложените документи, РИК Пазарджик дава незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни от съобщаването, но не по-късно от крайния срок за регистрация – 17:00 ч. на 02.03.2021 г.