Юбилеен медал на Съюза на ветераните от войните връчиха на областния управител Стефан Мирев. Председателят на съюза в област Пазарджик Петко Генуров благодари на областния управител за съпричастността и подкрепата към дейността на организацията в региона. Отличието е учредено от СВВБ по повод 75 години от Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап в състава на Трети украински фронт.

То се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината и ползотворна съвместна работа.С подкрепата на Областна комисия „Военни паметници“ в област Пазарджик бяха възстановени, обновени и изцяло изградени военни паметници и паметни плочи на участници във войните за Освобождението на България.

Те са в общините Пазарджик, Брацигово, Белово, Панагюрище и Септември. Под патронажа на Областния управител всяка година на родопския връх Велийца се организира и провежда отбелязването на годишнината от началото на Балканската война, където загиват 42 войни от 27-и Чепински пехотен полк и 39-и Пловдивски пехотен полк.

Областният управител е патрон и на състезанията по военно-приложни дисциплини за ученици, които се организират всяка година съвместно с военно-патриотичните съюзи в областния град и РУО Пазарджик. На срещата в областна администрация присъства и г-н Стоян Гарев, син на най-възрастния ветеран от войните – 99 годишният Рад Гарев от Пазарджик.

ВЕТЕРАНИТЕ

Шест са живите ветерани в област Пазарджик, сподели по време на срещата г-н Генуров. Те живеят в общините Пазарджик, Септември и Батак. Единствената жена ветеран в южна България е от Пазарджик. Това е 94 годишната Атанаска Балева – медицинска сестра на фронта в Унгария по време на Втората световна война.Областният управител Стефан Мирев благодари за вниманието и високата чест да бъде носител на отличието на Съюза на ветераните от войните на България. Той подари на г-н Петко Генуров колаж от снимки на събития с участието военно-патриотичните съюзи в областта.