Обновената спортна зала „Васил Левски“ бе тържествено представена на обществеността днес, това стана в присъствието на менестърът на спорта Красен Кралев, кметът на Пазарджик Тодор Попов, областният координатор на ГЕРБ – Найден Шопов и олимпийските ни шампиони, чийто лекове красят спортното съоръжение в импровизирана галерия на славата.

Средствата за ремонта на залата са отпуснати от държавата, а общината се е включила с паната, които ще съхранят за поколенията имената и портретите на видните спортисти – Серафим Тодоров, Георги Мърков, Николай Пешалов, Борислав Гидиков, Ренета Камберова, Йорданка Гърдева, Георги Георгиев.

Ето какво каза кметът Тодор Попов по време на откриване на тържественото събитие.

„Щастлив съм, че днес сме тук, за да покажем, че когато местната власт и държавната работят заедно, резултатите са повече от добри. Защото ние нагледно показваме какъв е работещият модел, каква е добрата рецепта за това всички, които обичаме спорта, да правим неща, които са полезни и са свързани с целта, която всички ние преследваме, а именно, все повече здрави, млади хора, които да имат физическа активност, които да бъдат дисциплинирани, мотивирани, амбициозни и успешни. Всеки лев, инвестиран в спорт, е инвестиция в здраве!“ Това заяви при откриване на залата кметът Тодор Попов и благодари на олимпийските шампиони, за уважението, което са указали с присъствието си.

„Залата има вида, който заслужава. Пред нея са портретите на хората, които са оставили трайна следа в историята на спорта не само в нашия град и нашата страна, а на световно ниво“, каза още Тодор Попов. Паната с ликовете на спортистите са подредени на колоните на външната фасада на сградата. Те са инициатива и ангажимент на Община Пазарджик, както и художественото осветление на сградата. На паната отпред и отстрани на спортната зала са ликовете на Георги Мърков, Серафим Тодоров, Николай Пешалов, Йордан Биков, Атанас Шопов, Борислав Гидиков, Ренета Камберова, Георги Георгиев, Лиляна Васева, Гинка Гюрова, Диляна Георгиева и Неделчо Шишков.

Всеки от участниците в церемонията бе представен на десетките спортисти дошли за откриването и бяха подчертани големите му спортни успехи, тръгнали от залата в Пазарджик.

През годините бяха направени няколко вътрешни ремонта, освен това бе сменено отоплението, оправени са всички общи части, тоалетни, но залата се нуждаеше от подмяна на покрива и ремонт на фасадните части.

“ Тук е моментът да благодаря на Министерство на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев. По наше настояване министерството отпусна 133 хиляди лева и проведе обществена поръчка – спечели я г-н Палаозов и след месец и половина нашата Спортна зала вече има нов съвременен облик“. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Завършването на проекта за реконструкция на залата е чудесен повод за среща на бъдещето на България в спорта с най-прославените български атлети. За мен също е огромна честта да бъда сред тях. Пожелавам ви да сте здрави и да следвате техния пример. Малко са градовете, които имат толкова прославени спортисти. Бъдете близко до тях, благодарим и на тях, че са близко до вас и може да се докоснете до тяхната магия. А ние сме тук, за да помагаме. С кмета ще направим още няколко обекта за спорта в Пазарджик“, обяви министър Красен Кралев. Той, заедно с кмета на Пазарджик Тодор Попов, олимпийският шампион Георги Мърков и общинският съветник Найден Шопов прерязаха лентата.
 
Министър Кралев също поздрави спортистите и присъстващите млади надежди на Пазарджик, като каза, че е впечатлен от мащабите с които Пазарджик развива своите спортни клубове. Красен Крале увери, че инвестициите в спортна инфраструктура ще продължат. В Пазарджик предстои изграждане на физкултурен салон в ПГ по химични и хранителни технологии. От началото на годината отпуснатите средства за такива салони са над 1 милион лева. В Спортното училище в областния град също се строи зала като там са заделени 1,3 милиона лева. Освен това са предвидени и 2 милиона лева за новата зала в Зоната на здравето в Пазарджик. По думите на министър Кралев амбицията е през следващия мандат средствата за спорт да се увеличат с 200%, като това ще подпомогне за по-високи и достойни заплащания на треньорските състави към спортните клубове. Министърът се срещна и с представители и треньори на спортните клубове в Пазарджик. След запитване, той увери треньорите от клуба по борба, че молбата им за нов тепих за спортната зала, в която тренират, ще бъде осигурен. След прерязването на лентата, с което се откри реновираната спортна зала, министър Кралев се отправи към парк „Писковец“ в гр. Пазарджик, където откри официално и алея на спортната слава на гр. Пазарджик.