В специализирания имунизационен кабинет на МБАЛ-Пазарджик вече се извършва ваксинацията срещу COVID-19 съгласно Националния ваксинационен план и обявените „зелени коридори” за гражданите, желаещи да се ваксинират с ваксината на „Астра Зенека”.

Началникът на Урологично отделение д-р Пламен Крумов е лекарят, който поставя днес първа доза на хората, избрали да се имунизират в областната болница. Той беше и от първите медици в лечебното заведение, които се ваксинираха в края на медец декември.

Първата ваксинирана Мария Дамянова обясни, че е пожелала да се имунизира, за да защити себе си и семейството си. Не е имала колебание дали трябва да се ваксинира, защото след като разбрала, че вече има ваксини срещу COVID-19 веднага е решила, че трябва да се възползва от тази възможност.

Не трябва да се страхуваме от ваксинирането, а от болестта, сподели Марияна Дамянова след ваксинацията. Надява се след втората доза на ваксината вече да има нужната защита срещу вируса.

Иванка Манева взима решение да се имунизира още през месец декември и оттогава с нетърпение очаква да получи ваксина. „Работя във ВИК-Пазарджик и отчитам водата по домовете. Посещавам различни жилища и се срещам с много хора.

И заради хората и заради себе си избрах да се имунизирам“, разказа Иванка. Вярва, че масовата имунизация е шанс да се отървем от вируса и ограниченията.Трифон Няголов е убеден, че ваксините срещу COVID-19 са измислени от учени хора и трябва да им се доверим. Предпочитал е да се ваксинира с руската ваксина, но тъй като възможностите сега са за Астра Зенека, се ваксинира с нея.Христо Христов работи като шофьор. Иска да предпази близките си от заразяване. Вярва в науката и съветва хората да не се доверяват на фалшиви информации срещу ваксините.

Илияна Цонкова е управител на „Социален патронаж“- Пазарджик. „Работата ми изисква да се ваксинирам, защото контактувам с различни хора и искам да опазя и семейството си. Всеки човек, който уважава себе си трябва да се имунизира“, убедена е Илияна Цонкова. Николина Павлова работи 52 години като медицинска сестра. Над 41 години от тях в МБАЛ-Пазарджик. Пенсионира се като медицинска сестра в Кожно отделение , а след това продължава да работи по социални домове.

След месец ще навърши 72 години, но все още има сили да помага на всеки болен, който има нужда от сестрински грижи. „Не искам да се заразявам, а и не искам да заразявам хората. Това е причината да се ваксинирам.

Вярвам на Националния оперативен щаб и ги поздравявам, поздравявам и учените, които са измислили ваксините. Не трябва да се притесняваме от ваксините. Надявам се това заболяване да изчезне, след като масово се имунизираме“, сподели възрастната жена. В Специализирания имунизационен кабинет на МБАЛ-Пазарджик имунизацията ще продължи и през следващите дни.

До петък той ще работи от 14 до 19ч, а в събота и неделя от 9 до 19ч.