Снимка: Георги Стефанов

„Винаги ги гледам с удоволствие, пълнят ми душата и ме карат да се чувствам горда, че съм от Пазарджик“ – това са думите на една от многобройните зрителки на площад „Константин Величков“ в областния град, където днес невероятните танцьори на ансамбъл „Пазарджик“ за пореден път предизвикаха възхитата на зрителите.

„Трябва да отбележим, че Общината полага грижи да се запази това безценно богатство“. – казва още жената, която е само една от останали да се насладят на концерта след тържественото отбелязване на 143-тата годишнина от Освобождението.

Снимка: Георги Стефанов

Събрахме снимките на фотографите Георги Стефанов и Никола Колев, които са успели да запечатят емоцията и настроението на Тортата. Насладете се и вие. Честит празник!

Снимка: Георги Стефанов

Главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пазарджик“ е Атанас Чолаков

Снимка: Никола Колев

Наследник и продължител на уникалните фолклорни традиции, Ансамбъл „ПАЗАРДЖИК“ е средище за съхраняване и популяризиране на огромното песенно и танцово съкровище на пазарджишкия край.  Той успешно се справя с това предизвикателство и до днес – творчески да развива и обогатява организираните в региона събития и чествания.

Снимка: Никола Колев

Някога, преди много години радетелите на българския фолклор положиха началото – да няма празник, на който да не се пее, свири и играе, защото единствено във вечно живите произведения на народното творчество се разкрива и запазва синтезираната в слово и ритъм духовна същност на нашия народ. Едно благородно и задължаващо начало, достойно продължавано и доразвивано от Ансамбъл „ПАЗАРДЖИК“.

Снимка: Никола Колев

Още в първите концертни прояви проличава горещия стремеж цялата дейност да бъде подчинена на професионализма и научния подход. Задачата е българският фолклор не само да се съхрани като неизчерпаем извор на вдъхновение и красота, но и да се докаже абсолютната му съизмеримост и уникалност спрямо фолклорното богатство на другите народи.

Снимка: Никола Колев

Отговорът е даден категорично с постигнатите резултати от хилядите изнесени концерти, гостувания, лектории и всякакви културни изяви у нас и в чужбина!

Снимка: Никола Колев

Актуален повече от всякога, в тежките години на прехода, родният фолклор отново е онзи плодоносен чернозем, от който съвременното ни изкуство черпи сила. Не случайно интереса към публичните изяви на Ансамбъл „ПАЗАРДЖИК“ непрекъснато расте. Това ни радва изключително, но и ни задължава. Вече 45 години хората от нашия край ни подкрепят с обичта и доверието си. Те са двигателя, който тегли ансамбъла напред. Те са искрата, която в огнището на ансамбъла разпалва огъня на българщината и го превръща в жив подвижен музей, който носи радост и светлина, щедро дарява наслада и съхранява фолклора – живеца на българския дух!

Снимка: Никола Колев

Ансамбъл „Пазарджик“ изнася всяка година средно 80 концерта пред своята публика. Ръководството отделя специално внимание на образователните концерти пред учениците в града и общината