Предварително попълнените от НАП данъчни декларации ще са активни от 16 март, съобщиха от приходната агенция. Първоначално се очакваше предварително попълнените декларации да бъдат факт от днес, но стартът ще бъде отложен със седмица. Данните могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с ПИК на приходната агенция, или с електронен подпис, допълват от НАП.

Новото тази година е, че в декларацията, освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

В момента пощенски оператори коригират подадени от тях данни в приходната агенция, за да се елиминират случаите, в които ЕГН на служител на юридическо лице е посочено като получател на суми по наложен платеж, а на практика изпращачи на пратките, съответно реални получатели на плащанията, са фирми. През тази година крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май заради празничните дни по Великден.