Снимки: Фаня Шамилова

За пореден път руската общност в Пазарджик ще отбележи своя празник Масленица. Това ще стане в неделя, в 12 ч.

Датата на Масленица се променя всяка година – кулминацията винаги е в неделя и съвпада с датата, на която в България празнуваме Сирни Заговезни – една седмица след Месни Заговезни, седем седмици преди Великден. В Русия тържествата продължават цяла седмица – от понеделник до неделя, като за всеки ден си има различна традиция.

Масленица е един от най-обичаните празници в Русия. Посветен е на палачинките (руските блини), на танците, веселието и огъня.

Смята се, че Масленица води началото си от времената, когато славяните вярвали в своите многобройни богове – това бил ден, посветен на мъртвите. Оттогава е останала традицията да се изгарят гигантски фигури – символ на смъртта и възраждането.

Днес Масленица е обвързана с православния календар и Великден, но традициите са народни и нямат много общо с религията.

Известно е, че празненствата продължават цяла седмица. Преди това във всички къщи е обичайно да се приготвят освежителни напитки и да се канят гости. Дори в миналото всеки ден от тази седмица е бил отреден за среща с най-близките хора от семейството.

Например в сряда тъщата посреща зетьовете си, а в петък снахите посещават свекървата. Забавлението започва в понеделник. Всички хора правят плашило от слама, което се е превърнало в символ на Масленицата.

То се носи из цялото населено място, а след това се изгаря публично, като се нарича за богата реколта, за пропъждането на болестите, а хората да живеят в мир и просперитет. Вторник се смята за ден за младите хора. Навсякъде се провеждат забавни игри, пеят се песни, танцува се.

Ако има тъга, това е лоша поличба през тази седмица!