Родът на студената красавица Вера Йорданова, чиято звезда изгря в новия български сериал излъчван по Би Ти Ви – „Белези“, е от пещерското село Капитан Димитриево.

Героинята на Вера е ледена лейди, която постепенно започва да се проваля в стремежа си да контролира всичко и всички. Сериалът е по оригинален турски сценарий, който е адаптиран за нашите условия, стана ясно още от старта на първия сезон. И още тогава повечето от зрителите се питаха – коя е тази актриса, която само за два часа стана символ на лошотията в характера на една жена.

Историята е за две сестри, които са много различни една от друга. Амбицията на екипа е семейната сага да надскочи локалните ситуации и послания и да се впише в космополитните теми и емоции.

Драматургията е заложена в ДНК-то на Вера, която е живяла в България само пет години от своя живот. Родена е в Хелзинки, където майка й и баща – номади музиканти – през 70-те гастролират в местната елитна Филхармония, но най-неочаквано се установяват в студената страна. Когато родителите й се прибират във Финландия, Вера е само на 14 г.

Така започва кариерата й на топ красавица, която през следващите години я отвежда в Милано и Париж, където тя дели подиуми с Наоми Кембъл и Клаудия Шифър. Докато дефилира за Карл Лагерфелд и други фешън титани, Вера не забравя, че всъщност се блазни от киното. Тя вече е имала епизодични участия във финландски сериали, но мечтата й стига до студиата в Лос Анжелис.

През следващите години говорещата пет езика Вера живее между Хелзинки, Ню Йорк и пазарджишкото село Капитан Димитриево, където родителите й имат къща. Дори се опитва да открие училище за модели в София, но балканските бизнес нрави бързо я отказват от акцията. Не изпада в подробности, но дава да се разбере, че евентуалните делови партньори се вълнували повече от визията й, отколкото от перспективата за съвместна полезна работа.

От провал и неприятности я спасява интуицията. Другата съдбовна страст на Вера е кулинарията – готви от малка, а е разказвала, че баба й и майка й конкурират без проблеми всеки шеф готвач от телевизията.

Голямата любов на Вера е колумбиецът Федерико Руис, луд по изтънчените и оригинални манджи като нея, с идентично чувство за хумор, цар на графичния дизайн.

Веднага искат да има дете, но срещат големи трудности. Вера губи две бебета и започва да медитира всеки ден, подлага се на иглотерапия, пие билки и чудото става – забременява на 40-годишна възраст. Двамата се женят на прекрасна церемония в испанския град Деа, но животът продължава да я лута между радостта и тъгата. Когато през 2016-а е бременна със сина си, баща й почива от рак. Връща се в България, за да се сбогува с него, макар че към края на дните си той вече не познавал никого, пише „Галерия“.

„Свързаха се с мен. Бях в Щатите. Кастинг директорът се свърза с мен и ми разказа за този много вдъхновяващ проект в България. Помолиха ме да направя малко видео с монолог. Направих го, изпратих го и ми отговориха, че искат да направя друг монолог. Аз първо четох за ролята на надежда и след това за ролята на моя персонаж Вера“, разказва красивата актриса и модел.

Вера Йорданова призна, че й е било много трудно да влезе в образа на лошата, но един сън, който е имала преди да приеме ролята, тотално я убеждава, че трябва да се впусне в това приключение.

„Живяла съм в България само шест години и то като много малка. След това на 14 се преместих и съм говорила български само с майка ми и баща ми. Но не съм била активно в България, за да говоря български, а всеки език се променя. И като дойдох за снимките, ми беше така малко нанагорно. Имеше някои думички в сценария, които не знаех и се обръщах по някой път към Гугъл транслейт“, признава актрисата и модел.

Гледай новия български сериал #Белези всеки понеделник от 21:00 по bTV!