Иванка ВАКЛИНОВА, директор на ПГ „Иван Аксаков“ – Пазарджик

Общо 2 850 ученици от 86 гимназии в цяла Европа ще участват днес в онлайн сесия на Програмата „Euroscola Online“. Сред тях ще са и 21 младши посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик.  За два часа те ще влязат в ролята на европейски народни представители от България, заедно с още три български училища – посланици на Европейския парламент.

От 10,30 до 12,30, българско време, ще се обсъждат ′′Укрепване на солидарността на ЕС във време на извънредно положение: Трябва ли да се ангажираме повече?“. По време на двучасовото събитие, младежите от цяла Европа ще имат възможност да зададат директно въпросите си към заместник-председателя на Европейския парламент, Катарина Барлей.

За Пазарджик, това ще направи Сара Ковачева, 12 клас – младши посланик от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“, 

По време на двучасовото събитие, младшите посланици ще научат повече за дейността на Европейския парламент и неговите политики и ще могат да  участват активно, като предлагат своите иновативни идеи. Сесията на Програмата „Euroscola Online“ днес ще бъде открита лично от председателя на Европейския парламент Дейвид Мария САСОЛИ

Правото си на участие пазарджишките ученици от Гимназия „Аксаков“ заслужиха, след като за втори път спечелиха съревнованието със свои връстници по Програмата „Училище посланик“ на Бюрото на Европейския парламент в България. През 2018-та година, аксаковци получиха първото признание за инициативите си като посланици на европейския парламент. Последователната им и иновативна дейност при популяризиране на политиките на Европейския съюз и неговите институции им донесе и второто признание в началото на тази година. Учениците от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик са единствените, които печелят последователно основния и допълнителния модул на програмата „Училище посланик“ в България.

Събитието може да се следи на живо:

https://fb.watch/4aUln50p29/