Астрономическата пролет идва утре, 20 март, в 11:35 часа българско време. Това е и часът, в който настъпва пролетното равноденствие.

Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът, в който „пътят“ на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор.

В този момент денят и нощта са равни по продължителност. Както повелява пролетната традиция, щъркелите вече дойдоха, но бяха изненадани от лошото време.

За птиците опасност представляват не ниските температури сами по себе си, а обледяването на крилата, което води до невъзможност да летят.

В този ден в Северното полукълбо продължителността на деня и нощта ще бъде идентична, тъй като слънцето ще бъде в зенита (направо над главата) на екватора на Земята. 

Няколко часа по-късно ще се възхищаваме на прекрасно пълнолуние, което ще се намира на намалено разстояние от Земята, на 366 хиляди км. Обикновено средното разстояние Земя-Луна е 384 400 км. Пълнолунието ще бъде първото от пролетния сезон и ще бъде третото и последно суперлуние през 2021 г. след възхитителните през януари и февруари.