На 12 април любителите на българското кино ще гледат прожекцията на „Ханът и империята“, той ще бъде излъчен в рамките на Киномания в софийския НДК, а режисьор на лентата е пещерецът акад. Людмил Стайков.

Излишно е да казваме, че ще изпитате носталгия ако сте гледали трилогията посветена на 1300 години България през 1981 г., тогава тя носеше името „Хан Аспарух“. Сега трите филма са компресирани в един, който е с времетраене от близо два часа и половина.

Творбата е дигитално реставрирано филмово изображение на епичната филмова трилогия „Хан Аспарух“. Със съвременни технически средства филмът е „опреснен“, той ще бъде с по-добро качество и звук.

Лентата е по сценарий на Вера Мутафчиева. Оператор е Борис Янакиев. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков. Художник на постановката е Богоя Сапунджиев. Филмът е сниман в село Рибен, Плевенско.

В главните роли ще си припомним Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Аня Пенчева, Георги Черкелов, Йосиф Сърчаджиев, Джоко Росич, Петър Слабаков и Ваня Цветкова.

Трилогията „Хан Аспарух“ беше и остава огромен по мащабите си филм, който събужда чувство на национална гордост и вероятно ще остане ненадминат в историята на филмовото ни изкуство.

Две години след премиерата си филмът е адаптиран в нова версия за чуждестранни зрители. Той носи името „681 – Величието на хана“ и е съкратена версия на филма „Хан Аспарух” (1981), версията е направена от „Warner Brothers”.

Новият проект се случва 38 години след създаването на трилогията. „Фанагория”, „Преселението” и „Земя завинаги”, са едни от най-гледаните филми в българското кино въобще, с общо над 10 милиона зрители. На базата на класическата творба, в която навремето са взели участие над 100 000 души, е създадена нова творба. Оригиналният материал е реставриран, монтиран отново, филмът е с чисто нов звук и съвременна визия.

Работата по новата версия е отнела около година и половина, по думите на режисьора акад. Стайков. 

„Оригиналът на филма бе създаден точно преди 38 години, каза режисьорът на филма – акад. Людмил Стайков. Един човек реши да спаси от разрушителните действия на времето този оригинал – трилогията „Хан Аспарух“, която си отиваше… И този човек направи предложение да се направи един филмов формат, който да може да разкаже историята отново на екран. Той се обърна към мен и аз бях много щастлив, че се даваше възможност за нов живот на един филм и една нова възможност да се види изпълнението на българските актьори – тези, които са пред нас и онези, които вече ги няма, но с този филм ще живеят вечно в българското кино, в българската култура! Този човек, който ми направи предложението, не е богат, но даде всичко, което можеше, за да реставрира кадър по кадър стария филм и да успеем чрез една сложна организация това да се случи. Изцяло звукът беше направен наново. Аз нямам друг начин да му благодаря, освен да кажа неговото име – Добромир Чочов!“ – с тези думи акад. Стайков отдаде своята почит и благодарност към инициатора на дигиталната версия на трилогията „Хан Аспарух“, под новото заглавие „Ханът и империята“този човек е Добромир Чочов.

Добромир Чочов е създателят на продуцентската къща „Доли Медия Студио“ , която възкреси филма „Хан Аспарух“, създаден през далечната 1981-ва година.

Всичко, което е било запазено в Националната филмотека от стария филм „Хан Аспарух“ – като негатив или позитив, е било ретуширано, т.е. изчистено от драскотини, и отново сканирано с най-високо качество лента. Филмът определено ще бъде конвертируем на международния пазар. И това непременно трябва да се случи, защото ще повдигне имиджа на България като духовен стожер не само на Балканите, но и в света.

По материали на столични сайтове