В деня след Благовещението на пресвета Богородица празнуваме Събор на св. архангел Гавриил – празник в чест на този небесен вестител на Божиите тайни. Както гражданските общества почитат представители и пратеници, облечени с висока власт, така и светата Църква почита небесния пратеник – архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий. В църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението.  

Архангел Гавраил или Гавриил, от еврейски „сила Божия“, е един от седемте архангели, „ангелоначалници“, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на свети пророк Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец. Архангел Гавраил се явил и на свети пророк Данаил и му изяснил видението за овена и козела, както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21). В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете. В апокрифната „Книга на Енох“ архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Останалите серафими, който седят най-близко до Бога освен Гавриил са Михаил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.