Кандидатът за народен представител и водач на листата на ГЕРБ за област Пазарджик – Екатерина Захариева, кметът на Пещера Йордан Младенов и изпълнителният директор на „Биовет“ АД – Ангел Желязков посетиха днес изградената в Дневния център за деца и подрастващи с увреждания – стая за сензорна терапия. Те бяха посрещнати от служители и директора на социалното заведение – Маргарита Радева. 

„Най-добре оборудваната стая за сензорна терапия в областта се намира в Пещера, от оздравителни процедури в нея ще се възползват 69 деца и юноши на възраст от шест до седемнадесет години“. – съобщи г-жа Радева

Идеята за създаването на стаята е нейна и се реализира три месеца по-късно, след като тя потърсила съдействието на ръководството на „Биовет“ АД в родопския град.

Първоначалният замисъл на Маргарита Радева бил да се закупят базовите уреди за терапия на децата, но очакванията ѝ били надминати, тъй като в момента Центърът разполага с всичко необходимо за пълноценна работа с малчуганите. Благодарение на новите уреди те ще могат да бъдат обучавани за приобщаване към общността.

 „Стаята е много ценна за деца, които страдат от аутизъм и различни видове социална дисфункция“, разказа днес пред наш екип Маргарита Радева. „Повечето от тях се страхуват от светлината, нямат адекватни възприятия за действителността, изпитват ужас от силен шум. С помощта на цвето и ароматерапия, съприкосновението с различните по форма и плътност предмети, с които е оборудвана стаята, нашите деца ще могат да придобият умения за адаптация към живота, който водят останалите им връстници.“

Кандидатът за народен представител, водач на листата на ГЕРБ – Екатерина Захариева заяви: Всяко дете се нуждае от ежедневна грижа, но когато говорим за деца със специални потребности е необходимо да бъдем два пъти по-отговорни и внимателни. Благодарение на „Биовет“ в Пещера вече има възможност тези деца да получат необходимите грижи от специалистите и да се работи с най-добрите практики познати по света. Такава е и политиката на Министерството на труда и социалната политика, Пещера има късмета да притежава отличен партньор в лицето на „Биовет“ АД и от тази гледна точка – вие сами виждате, какви са резултатите от това партньорство между Община и бизнес. Поздравявам екипа на Дневния център с креативността и желанието им да се справят с предизвикателствата на своята професия и във време на пандемия да съумяват пълноценно да служат на хората. Такава е и нашата задача в ГЕРБ.

ТЕРАПИЯТА

Общата теория за сензорната интеграция е създадена от д-р Джийн Айрис, през 1970 г. Лечението с игра се прилага успешно в цял свят. В основата е желанието на родителя да осмисли и разбере поведението на детето, като му помогне чрез различни игрови модели да се адаптира по-успешно. Сензорната терапия е особено подходяща за деца с аутизъм, синдром на Даун, детска церебрална пареза, генетични синдроми, нарушено езиково развитие, емоционални и поведенчески разстройства, както и за деца отраснали в институции, където им е липсвала майчината прегръдка и внимание.

Тези аномалии в поведението на детето не могат да бъдат забелязани от родителите до първата годинка от неговото развитие, но има симптоматика, която ясно говори за нуждата от терапия. Най-често изразените симптоми са – тревожност, необичайни реакции на стимулиращи действия от страна на родителя, агресия или автоагресия, обучителни трудности и поведенчески проблеми. Най-често децата проявяват хипер активност или напълно се затварят в себе си и не желаят да бъдат докосвани от никого.

Терапията е наложителна, ако има забавяне в двигателното развитие, асиметрия в стойката, нежелание за гушкане, нарушения на съня, проблем с преглъщането, пиенето на вода, храненето, както и атипични реакции към безвредни стимули в допълнение към хипер или хипоактивност. Към симптомите можем да добавим и слаба памет, липса на концентрация и слабо развитие на речта.

„Терапията се прилага с голям успех, повечето от децата идват с удоволствие в Центъра и се възползват от знанията и уменията на шестимата служители обучени да работят с различни категории увреждания. „Важно е да се знае и това, че в колкото по-ранна възраст започне работата с децата, толкова по-добри ще бъдат резултатите.“ – подчерта Маргарита Радева.  

От новата сензорна стая ще се възползват и деца от съседните общини – Брацигово и Батак.

СТАЯТА В ПЕЩЕРА

„Стаята е основно ремонтирана и изцяло оборудвана с финансовата подкрепа на „Биовет“ АД , за което сърдечно им благодарим, защото това е шанс за всички наши деца да развият по-бързо своите умения. Благодарим на ръководството на „Биовет“ АД за разбирането и подпомагането на нашата работа“. – каза още Маргарита Радева.

Люлка – утроба и приказна горска шатра дават възможност на посетителите да се изолират от външната среда.

Стаята е оборудвана с водна кула, звуков панел, релефни акрилни огледала, проектор, тематичен диск, сензорна възглавница, звуково дърво, фиброоптичен сет, тунел за пълзене, тактилни дискове, модули за стена, конструктор с модули, пътечка пъзел и още много екстри, които дават възможност на децата да се приспособят и усвоят знания за заобикалящия ги свят. Малчуганите ще могат да се научат да възприемат едновременно звук, аромат, светлина и различни видове допир. Чрез стаята те ще подобрят своята сетивност и възможностите за приобщаване към околния свят.

Сензорно-интегративната терапия има за цел да подобри способностите на детето, да си взаимодейства с предмети и пространствени дадености в постоянно променящата се среда. И по-конкретно – нормализиране на сензорната преработка, промяна в нивото на възбудата, влияние върху вниманието, мотивацията като „двигател” за дейности, подобряване на двигателното планиране и организиране на поведението.