Денят на шегата се празнува в различни страни по света днешния ден всяка година. Макар да не е официален празник, първи април е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги. Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.

Една от тях е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския с Грегорианския календар.  Кралят издал закон, с който въвежда датата първи април за начало на календарната година на мястото на първи януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден. Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г.  , когато английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците. Съществуват и твърдения, че корените на този празник могат да се търсят в римския фестивал в чест на Хилария. При всички положения обаче шегите, закачките и смехът, които правят този ден специален са ни по-нужни от всякога. Позитивизмът е едно от качествата, които всеки човек трябва да притежава и само по този начин той ще бъде истински щастлив. И за да се убедите колко е важно човек да бъде позитивен, прочетете следващите няколко примера за това по какъв начин позитивното мислене работи в нашия живот:

Позитивизмът винаги намира начин

Нека само си представим какво би било, ако всички негативни сили се съчетаят заедно – чувството на безнадежност само ще доведе до по-непродуктивни мисли. След като настроим съзнанието си към положителни мисли и надежди перспективи обаче, много по-лесно ще видим положителните варианти за изход от дадената кризисна ситуация. Това е и причината, поради която най-успешните бизнес лидери и предприемачи постигат своя успех. Те се осланят на позитивизма дори и в най-лошите ситуации.

Позитивизмът привлича вниманието

Това е абсолютно вярно. Хората, които са положителни имат много повече приятели и доброжелатели, отколкото тези, които са негативни и цинични. Един човек с положително мислене изгражда и положителна аура около себе си, което автоматично го прави по-привлекателен (не във физическия смисъл на думата) за другите хора.

Позитивизмът поражда доверие

Ако сте позитивни, виевдъхвате доверие и у хората, които са във вашето обкръжение. В известен смисъл може да се каже, че позитивизмът е като вирус, но от хубавите. Положителният ум дава една стабилност и надеждност, които няма как да се породят от хора, вечно отрицателни и негативни.

И в заключение – всяка една шега е здравословна, защото може да предизвика смях в повече от един човек! А едно от най-хубавите неща на този свят, което може да ни напълни душата, е искрената усмивка. Тя може да бъде породена от много неща, но добре направената шега също я изважда на показ.

 Усмихнат ден, мили читатели!