Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви в сряда, че е открила „възможна връзка“ между ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“, разработена съвместно с Оксфордския университет, и „много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци“ при хора, които са били ваксинирани, съобщава Ройтерс.

Агенцията обаче отново подчерта, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи „са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията“ и подчерта, че наличните понастоящем доказателства „не са потвърдили специфични рискови фактори“.

„Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“, каза EMA.

Европейската агенция по лекарствата посочи, че кръвните съсиреци трябва да бъдат изброени в листовката като „много рядък“ страничен ефект от коронавирусната ваксина AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете.

„Комитетът по безопасност на EMA заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции в следствие на ваксината“, се казва в изявление на регулаторния орган на ЕС, базиран в Амстердам, предаде Франс прес.

„Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксината срещу Covid-19“, заключи агенцията.

„Що се отнася до всички ваксини, EMA ще продължи да наблюдава тяхната безопасност и ефективност и да предоставя на обществеността най-новата информация“.

Междувременно стана ясно, че министрите на здравеопазването на Европейския съюз ще проведат среща относно процеса на ваксинация, след като Агенцията по лекарствата (EMA) обяви решението си за безопасността на ваксината на „АстраЗенека“, заяви португалското председателство на ЕС.

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо ще бъде домакин на срещата, която се очаква да се проведе към 18.00 часа наше време „след публичното оповестяване на заключенията на Комисията за оценка на риска на EMA относно безопасността на ваксината „АстраЗенека“, написа в Туитър говорител на португалското председателство.

„Срещата е насочена към хармонизиране на позициите на различните държави членки на ЕС, не само с цел да се спре разпространението на дезинформацията, но и да се постигне общо разбиране относно усилията за ваксинирането в Европейския съюз“, се казва още в изявление на португалското председателство.