Ученици от три български училища се включват в международния младежки проект “Модел Европейския съюз София 2021”. Той представлява образователна симулация на процеса по вземане на решения в Европейския съюз.

Организационният екип, включващ млади хора от над 10 различни националности и говорещи общо 20 езика, се стреми да допринесе към едно по-информирано и активно гражданско общество на национално и европейско ниво. Като отворена платформа за международен младежки обмен, екипът се стреми също така да популяризира България и региона, с цел насърчаване на междукултурното разбирателство и диалог. 

Проектът включва за първи път и симулация на Европейската гражданска инициатива ‒ първият инструмент, даващ възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи. Негов основен двигател са учениците, подкрепяни от организаторския екип на MEU Sofia.

След като взеха участие в онлайн работилници, учениците имаха възможност да дискутират темата активно гражданство и ЕС директно с активисти и представители на Европейски институции и неправителствени организации от цяла Европа. С подкрепата на екипа, учениците разработиха предложения за свои граждански инициативи. 

Ученици от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“, Пазарджик, заедно с две други български училища, се включиха в проекта. Искаме заедно да обявим началото на ключова стъпка от него и така да допринесем към дебата за младите, техните визии за бъдещето на България и Европа. Тема от централно значение особено сега.

“Модел Европейски съюз София” представлява образователна симулация на процеса по вземане на решения в Европейския съюз. Чрез проекта се стремим да допринесем към едно по-информирано и активно гражданско общество на национално и европейско ниво, създавайки отворена платформа за международен младежки обмен. За първи път тазгодишното издание включва и симулация на Европейската гражданска инициатива ‒ първия инструмент, даващ възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи.

След участието си в организираните от нас онлайн работилници и дискусии на тема активното гражданство и ЕС,  учениците разработиха идеи за собствени граждански инициативи и една от тях ще бъде избрана след процес на гласуване. Бихме искали заедно да дадем старта на онлайн гласуването на инициативите.

На 8-ми април започва онлайн гласуването на предложените от тях инициативи. В него ще се включат граждани от всички държави-членки на ЕС, като всеки може да гласува онлайн за инициатива на www.meusofia.eu до 6-ти май.  

“Искаме да дадем гласност на техните виждания, критики, инициативи и така още по-ефективно да популяризираме значението и възможностите за активно гражданско общество, което съвсем не се изчерпва с младите хора”, споделят организаторите. 

Печелившата идея, която събере необходимите квоти от отделните държави-членки и получи най-много гласове, ще бъде наградена на специална онлайн церемония в началото на май. 

Симулацията “Модел Европейския съюз София 2021” беше отличена за българския лауреат за наградата „Карл Велики“ тази година. Проектът ще представя България в 14-ото издание на международния конкурс за Европейската младежка награда “Карл Велики”.

Повече за проекта и как да подкрепите учениците, може да научите на официалните страници във Фейсбук и Инстаграм @meusofia.